Societat 09/06/2015

Wert creu que el TSJC dóna la raó a l'Estat sobre l'ús del castellà tot i rebutjar reobrir la preinscripció escolar

El ministre d'Educació creu que el tribunal "reconeix" l'ús del castellà com a llengua vehicular en una proporció raonable

Acn
2 min
El ministre Wert durant la sessió de control del govern espanyol el 07/05/2013

MadridEl ministre d'Educació, José Ignació Wert, s'ha mostrat satisfet amb la interlocutòria dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en considerar que el tribunal català "reconeix" que el sistema educatiu no pot excloure l'ús del castellà com a llengua vehicular en una proporció raonable. "Està expressat amb claredat al fonament jurídic tercer i creiem que ens dóna la raó perquè aquest és el contingut fonamental que motiva el recurs", ha manifestat Wert preguntat pel rebuig del TSJC a reobrir el període de preinscripció escolar per poder demanar el castellà com a llengua vehicular aquest curs.

Wert ha fet aquestes manifestacions als passadissos del Senat un cop acabada la seva intervenció a la sessió de control al govern espanyol. "Lògicament, la interlocutòria del TSJC s'ha d'acatar", ha assenyalat el ministre d'Educació, i ha afegit que la mesura cautelar rebutjada pel TSJC ja "no tenia sentit per qüestió de temps".

El ministeri d'Educació va presentar un recurs contenciós administratiu en què reclamava que es pogués incloure en el document de matriculació la sol·licitud que el castellà fos vehicular a l'aula de l'alumne afectat, i per això demanava que s'obrís un període addicional de preinscripció en què es pogués indicar aquesta petició.

El tribunal ha determinat que els alumnes ja tenen garantit l'ensenyament en les dues llengües, en la proporció que determini la Generalitat, i si volen poden reclamar-ho de forma "lliure, en qualsevol moment sense un tràmit específic". A més, ha recordat que els alumnes no tenen dret a elecció de llengua, com passa amb l'assignatura de religió o altres, ja que la jurisprudència ja ha dictaminat que no se segregaran els nens i nenes per raó de llengua.

Així, la interlocutòria assenyala que una mesura cautelar com la demanada pel govern espanyol tindria un "efecte paradoxalment restrictiu", ja que "posaria límits al que ara és lliure".

stats