OPINIÓ
Suplements 01/04/2012

La caiguda de mútues i caixes

Les mutualitats responen a un model de govern de l’empresa que esdevé prou complex per respondre a l’impacte de la forta competència que hi ha al mercat

Pere Ibern
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La situació de les mutualitats de previsió social és, en general, delicada. També és cert que n’hi ha algunes que són molt solvents, però només cal veure el que està passant actualment en dues de les mútues més importants (que estan intervingudes) per endevinar que és un sector en què hauria calgut prendre decisions urgents des de fa dies.

Si ho situem en el seu context, podem considerar que les mutualitats responen a un model de govern de l’empresa que esdevé prou complex per respondre a l’impacte de la forta competència que hi ha al mercat. Tinc la impressió que un esforç d’última hora hauria estat possible per evitar la davallada final d’algunes, però ja és massa tard. El regulador ha mirat cap a una altra banda massa vegades els darrers anys i li ha faltat decisió.

Faig un cop d’ull a les dades del 2010, que s’acaben de publicar, i em trobo amb la sorpresa que només el 65% de les mutualitats de previsió social han presentat els comptes. El cert és que n’hi ha moltes en liquidació. Aquest és el panorama del moment.

Fi d’un cicle històric

Hem de ser conscients que amb això tanquem un cicle històric. En el darrer terç del segle XIX van néixer les caixes i les mútues, i a les primeries del segle XXI s’està diluint bona part del que en aquell moment es va crear. Les mutualitats i les caixes han desaprofitat sinergies i han donat una resposta insuficient a la destrucció creativa pròpia del mercat. Només ens resta esperar que la situació es recondueixi acuradament les properes setmanes.

stats