Suplements 29/11/2012

IDEES PER GASTAR MENYS ENERGIA A CASA

Daniel Romaní
3 min
IDEES PER GASTAR MENYS ENERGIA A CASA

Una de les maneres més intel·ligents d'estalviar diners a casa i ajudar a preservar el medi ambient consisteix a utilitzar només l'energia necessària. Fins i tot els que estan més conscienciats que cal estalviar energia de ben segur que encara poden fer que casa seva sigui més eficient pel que fa al consum d'energia. Algunes de les idees per estalviar energia són de sentit comú, però tot i això convé recordar-les perquè sovint les oblidem. Així, per exemple, és fonamental que l'habitatge estigui ben aïllat (això permetrà reduir les fuites de calor a l'hivern i la demanda de refrigeració a l'estiu; es calcula que un habitatge amb els sostres i parets ben aïllats i amb finestres que tanquin adequadament pot reduir els costos de calefacció i climatització fins a un 50%).

Il·luminació

Dins la despesa d'energia d'una llar al voltant d'un 6% o 7% correspon a les necessitats d'enllumenat.

Hi ha bastants hàbits o consells que poden ajudar a reduir-ne el consum: cada vegada que se surt d'una habitació cal apagar-ne el llum; convé instal·lar bombetes i làmpades de baix consum -gasten 5 vegades menys i duren 10 vegades més-; sempre que sigui possible, cal utilitzar la llum natural; a l'hora de pintar el sostre i les parets, val més fer-ho amb colors clars (això ajuda a reduir el consum de llum artificial). D'altra banda, la supressió de bombetes d'incandescència, d'acord amb una directiva europea, per alternatives com ara bombetes al·lògenes, bombetes fluorescents i bombetes led contribueix a l'estalvi en il·luminació. Si encara fem servir bombetes d'incandescència convé substituir-les.

Electrodomèstics

Tot i que solen utilitzar poca potència elèctrica, l'ús continuat dels electrodomèstics durant les 24 hores del dia fa que el seu consum pugui arribar a suposar el 21,5% del consum energètic d'una llar. L'etiqueta energètica proporciona informació molt útil del consum d'energia de l'aparell i pot ajudar a l'hora d'escollir-ne un. Així, per exemple, els aparells de classificació energètica A consumeixen aproximadament un 55% menys d'energia elèctrica que els de classe D. La rentadora, el rentaplats, el frigorífic i el congelador són els principals consumidors d'energia. D'entre els consells d'ús per estalviar energia amb els electrodomèstics destaquem els següents: l'escalfor del sol és sempre el millor sistema per assecar; rentar els plats a mà, amb aigua calenta, pot ser fins a un 60% més car que fer-ho amb el rentavaixelles; en 15 segons tot l'aire fred del frigorífic es perd i quan es tanca la porta ha de treballar per tornar-lo a refredar (cal pensar bé què es vol agafar abans d'obrir la porta!); cal netejar el filtre de la rentadora regularment (funcionarà millor i estalviarà energia); la temperatura de la nevera s'ha de mantenir entre els 3ºC i 5ºC; en el cas del congelador no convé reduir la temperatura per sota dels -18ºC (per cada grau més de fred, el consum augmenta un 6%).

Aigua calenta

Un 16,7% de l'energia consumida a casa es destina a l'aigua calenta sanitària. Alguns consells per reduir la despesa energètica en aigua calenta sanitària són: sempre és millor dutxar-se que banyar-se (dutxant-se es consumeix menys aigua; pot suposar un estalvi de fins a un 60% d'energia); convé fer servir capçals de dutxa de baix consum (són capçals que barregen aigua amb aire: es té la mateixa sensació de dutxa però es consumeix entre un 20% i un 40% menys d'aigua) . Els captadors solars són una bona solució per obtenir aigua calenta (una instal·lació de 2 a 3 metres quadrats pot produir la major part de l'aigua calenta sanitària per a un habitatge).

Cuina

L'Institut Català d'Energia afirma que es pot arribar a estalviar entre el 20% i el 30% de l'energia necessària per cuinar aplicant aquests tres principis bàsics d'estalvi: fer servir l'olla a pressió tant com sigui possible; cuinar al vapor i amb l'aigua justa, i mantenir tapades les olles, les cassoles i les paelles mentre es fan servir. D'altra banda, és preferible que les olles, les cassoles i altres estris de cuinar siguin de tapa gruixuda. El forn ha d'estar perfectament tancat quan funciona i s'ha de reduir al mínim el fet d'obrir-ne la porta per al seguiment de la cocció; a més, es poden aturar el forn i els fogons de vitroceràmica abans de finalitzar la cocció per tal d'aprofitar el calor residual.

Calefacció

Amb l'arribada del fred la calefacció esdevé un dels principals protagonistes de la llar. Per estalviar calefacció, es recomana apagar-la mentre dormim i al matí no encendre-la abans d'haver ventilat la casa i tancat les finestres. Una temperatura de 21ºC és suficient per mantenir el confort de l'habitatge.

stats