Cultura

'Núvol', nova publicació digital de cultura

La iniciativa de l'editor Bernat Puigtobella es nodrirà diàriament de les aportacions de moltes persones que individualment omplen la xarxa de continguts culturals a través de blocs, xarxes socials o plataformes col·lectives

'Núvol', el digital de cultura. Així es presenta el nou web que ha impulsat l'editor Bernat Puigtobella per captar l'energia de la xarxa en matèria cultural. El nom beu de l'acrònim de 'Network Updaters Volunteering OnLine', que és tota una declaració d'intencions, ja que aquesta pàgina es nodrirà de les aportacions de moltes persones que individualment omplen la xarxa de cultura a través de blocs, xarxes socials o plataformes col·lectives. Amb actualització diària, 'Núvol' es postula com una publicació de gent oberta, independent, observadora, catalanament desacomplexada i amb ganes de divertir-se. A més de donar informació, obrirà les portes als creadors, d'entrada amb publicacions literàries. El digital 'Núvol' (www.nuvol.com) vol arribar on no ho fa la premsa tradicional i oferir cultura més enllà de grans titulars per donar visibilitat al planter jove. Per això, s'alimentarà de les aportacions de moltes persones amb un filtre editorial que vol sumar "una massa crítica important", explica Puigtobella, que també aprofita el concepte 'wiki' per omplir el web.

"Tinc la sensació que en aquests moments hi ha una gran energia a la xarxa de gent que allibera molts continguts", explica l'editor, que ho compara amb un "gran castell de focs" amb molta informació que costa filtrar i ordenar, i aquí és on 'Núvol' entra en acció. Crear una comunitat 'Núvol', oberta a tots els que vulguin compartir coses, és la base del projecte.

Però el digital no vol quedar reclòs en l'àmbit cultural català, sinó que també estarà alerta al que passa a l'estranger i obrir finestres a altres publicacions digitals de fora a través de links o intercanvis amb altres mitjans digitals. De fet, Puigtobella el defineix com un "observatori català global", que vol comentar i contextualitzar més que donar la última notícia.

Primer 'e-single' de la literatura catalana

L'espai també dóna la ma als creadors i comença amb la publicació del primer 'e-single' de la literatura catalana en una clara aposta per l'edició digital, ja que segons Puigtobella, és l'única sortida per a alguns gèneres literaris que cada vegada ho tenen més difícil amb el paper. El primer ' e-single' serà 'El cotxe', de Toni Sala, que es podrà descarregar per Sant Jordi.