ARA Llegim
Llegim 22/03/2013

Eduardo Mendoza reflexiona sobre literatura i escriptura a París

L'escriptor ha elogiat que a Catalunya la literatura "funcioni en dos idiomes, cosa que és molt enriquidora, sempre que se sumi en comptes de restar", i ha qualificat l'entesa amb Espanya com a "possible i inevitable"

Efe
2 min
Eduardo Mendoza

ParísL'escriptor català Eduardo Mendoza ha reflexionat avui sobre Barcelona i la situació de la literatura en la inauguració del Saló del Llibre de París, del qual aquest any la Ciutat Comtal és convidada d'honor. "París té una fixació recent amb Barcelona i Barcelona també ha tingut una relació de segles amb la capital francesa", ha dit l'escriptor.

No obstant això, Mendoza ha matisat que "el germà petit" que era la Ciutat Comtal "ha tingut més fortuna que el gran", referint-se a un París que ha perdut la capitalitat del món mentre que Barcelona, antiga "ciutat marginal, s'ha convertit en una ciutat de moda, un referent". Si bé ha alabat les "infraestructures culturals, musicals, artístiques i arquitectòniques" de Barcelona, l'autor de novel·les com 'La ciudad de los prodigios' ha confessat no tenir una "especial relació afectiva" amb la capital catalana.

A Mendoza li agrada sentir-se estranger

"Hi ha gent que el que li agrada és el que és seu, que li sembla que el que és seu és el millor, que quan se'n va està somiant amb tornar. A mi m'agrada ser estranger i viure fora", ha admès Mendoza, que va viure durant gairebé una dècada a Nova York treballant com a traductor per a l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

En el pla literari, Mendoza ha explicat que Catalunya "està en un moment molt bo, millor fins i tot del que nosaltres mateixos creiem", i s'ha remès a l'exemple de Barcelona, un tradicional "focus d'atracció d'escriptors terrible", tant de llatinoamericans com de totes parts d'Espanya.

També s'ha felicitat perquè la literatura a Catalunya "funcioni en dos idiomes, cosa que és molt enriquidora, sempre que se sumi en comptes de restar", i ha qualificat l'entesa amb Espanya com a "possible i inevitable", malgrat l'"extraordinària falta d'imaginació i generositat" que els polítics han mostrat en aquest assumpte.

Pel que fa al seu procés de creació literària, Mendoza ha afirmat que "l'única metodologia que existeix és escriure cada dia una estona, durant el temps que faci falta, sense pressa però sense perdre mai el ritme", i ha considerat que les úniques virtuts que ha de tenir un escriptor són "la paciència i la perseverança", sense importar la seva intel·ligència o el seu nivell cultural. "La literatura ajuda a col·locar les idees al seu lloc i llegir crea una manera d'entendre el món que, en moments de crisi, és molt important", ha afegit.

Sobre la relació entre els drets d'autor i l'alegalitat a internet, Mendoza també ha estat crític amb la casta política, a la qual ha acusat de comportar-se "de manera bastant barroera".

stats