ARA Llegim
Llegim 02/05/2013

Herralde: "Tota la cadena del llibre viu una situació de temor i perplexitat"

L'editor d'Anagrama ha visitat Mèxic per participar en un homenatge a Sergio Pitol, que acaba de fer 80 anys. Ha dit que les mesures d'austeritat i l'augment d'impostos del PP són una "política catastròfica"

Efe
2 min
Bolaño, un llegat 
 Per reivindicar

MèxicL'editor Jorge Herralde, fundador d'Anagrama, ha denunciat aquest dijous a Mèxic que a Espanya hi ha una "política catastròfica" en matèria cultural a causa de les mesures d'austeritat i l'augment d'impostos introduïts pel govern d'aquest país. "Les mesures que adopten no generen activitat econòmica i han provocat una caiguda del consum brutal en tots els àmbits", ha dit.

De visita a Mèxic per participar en un homenatge a Sergio Pitol pels seus vuitanta anys celebrat a Xalapa, estat de Veracruz, i per fer una conferència, Herralde ha explicat que a Espanya està sent molt negativa per a la cultura l'alça de l'impost sobre el valor afegit (IVA). "Ha pujat moltíssim per a tot el que sigui teatre, cinema i altres activitats, per al llibre electrònic també, amb la qual cosa ha resultat una política catastròfica fins i tot per al govern", ha advertit.

"Aquest sector ha sigut severament castigat i, paradoxalment, també el govern: com que hi ha menys compra d'entrades el govern ha recaptat menys (...). En resum, és una imbecil·litat total", ha dit.

Un govern al qual li importa poc o gens la cultura

Per Herralde "al govern del Partit Popular", encapçalat per Mariano Rajoy, "li importa poc o gens la cultura", i prova d'això és el fet que "que ja no hi ha ministeri de Cultura" al país, que ha passat a ser secretaria d'estat i a dependre del ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Respecte al titular d'aquesta secretaria, José María Lasalle, Herralde ha dit que és "una persona culta i predisposada, que valora la cultura", ja que ha agraït que "fa vuit o deu dies" protestés públicament contra l'augment de l'IVA. Ha sigut la primera persona del govern a fer-ho, ha recordat l'editor, que ha admès, però, que "els que manen són altres".

Respecte a l'efecte de la crisi econòmica espanyola en el sector editorial específicament, Herralde ha dit que el dany es va fer evident el 2010, una mica després que comencessin els problemes macroeconòmics. "Són ja molts anys de caiguda de vendes i amb gran preocupació, per exemple, al sector dels llibreters, que és la baula més fràgil", i ha afegit: "Tota la cadena del llibre viu una situació de temor i perplexitat".

stats