Novetat editorial
Llegim 11/01/2013

'August', retrat novel·lístic de John Williams de l'emperador romà, publicat per Edicions 62

L'editorial publica un dels llibres més importants de l'autor de 'Stoner', una de les revelacions literàries de l'any 2012. La novel·la va guanyar el National Book Award l'any 1973

Ara
2 min
Coberta d''August'

Barcelona'Tant 'Stoner' com 'August' tracten de l'exercici del poder, de les responsabilitats individuals, de l'amistat i l'enemistat. En una universitat, els professors i col·legues sempre rivalitzen pel poder. Excepte per l'escala, les maquinacions del poder són les mateixes a la universitat, a l'Imperi Romà o a Washington', afirmava John Williams, que amb 'August' va aconseguir el National Book Award l'any 1973.

Williams, una de les revelacions literàries de la temporada gràcies a 'Stoner' (Edicions 62) comença 'August' l'any 44 aC, quan Juli Cèsar és assassinat. En el testament adopta i nomena hereu universal el seu nebot Octavi. La vida del jove estudiant de 18 anys canvia per sempre. Envoltat d'homes que lluiten aferrissadament pel poder —Ciceró, Brut, Cassi, Marc Antoni—, el noi ha de modelar i enfortir el seu caràcter per imposar-se a totes les maquinacions. A poc a poc, gràcies a la sort i a la intel·ligència, aconsegueix aplicar la llei i, superant els conflictes íntims, assumeix el càrrec de primer emperador de Roma.

Un escriptor tardà

John Williams (1922-1994) va néixer i créixer al nord-est de Texas. Malgrat el talent que havia demostrat per a l'escriptura i la interpretació, va deixar els estudis en acabar el primer curs universitari. Va col·laborar en diverses publicacions i emissores de ràdio, fins que el 1942 es va allistar a contracor a l'exèrcit de l'aire. Va passar dos anys i mig com a sergent a l'Índia i a Birmània, i va aprofitar per escriure un esborrany de la seva primera novel·la, 'Nothing But the Night'. Quan va tornar a casa, es va matricular a la Universitat de Denver, on es va llicenciar i va obtenir un títol de postgrau, i el 1954 hi va tornar com a professor. Va crear el programa d'escriptura creativa de la universitat i va formar part del seu equip docent fins que es va jubilar el 1985. Durant aquells anys, va ser molt actiu tant en el terreny de la docència com en el de l'escriptura. Va publicar dos llibres de poemes i tres novel·les: 'Butcher's Crossing', 'Stoner' i 'August'.

stats