Publicitat
Publicitat

ARA Llegim

Lisboa inaugura la nova fundació José Saramago

Poc abans del segon aniversari de la mort de José Saramago la nova seu de la seva fundació, ubicada a la popular i singular Casa dos Bicos, és inaugurada aquest dimecres amb la voluntat de convertir-se en un centre cultural i de debat de referència

La nova seu de la Fundació José Saramago obre aquest dimecres les portes quan estan a punt de complir dos anys de la mort del literat lusità, el "esperit" inunda ia la "Casa dos Bicos", on va voler i no va poder treballar. Centenars de llibres, propis i d'altres escriptors, manuscrits, esborranys i fins i tot les seves agendes personals, donen vida des d'avui a l'històric edifici de la capital portuguesa, situat en un dels seus barris tradicionals, al costat de la riba del riu Tajo.
Entre els records de Saramago hi ha també un escriptori –amb la seva màquina d'escriure inclosa–, alguns dels premis que va rebre, com el Nobel de 1998, i fotografies de figures de la cultura mundial.
Lletres i més lletres que es troben per tots els racons del lloc, recorden –com explica la seva vídua, Pilar del Río– la figura de l'escriptor i conviuran en harmonia amb les projeccions, conferències i exposicions que es faran la fundació .


Promoure el debat
L'objectiu de la institució serà "promoure el debat", segons Del Río, que subratlla el valor sentimental que tenia per Saramago la "Casa dos Bicos", un magnífic edifici del segle XVI la façana, plena d'arestes i becs, s'ha convertit
en imatge típica de la "Baixa", el centre lisboeta.
"L'arquitecte que rehabilitava aquest edifici em va dir entre llàgrimes que li feia pena que Saramago no arribés a utilitzar el despatx que li estava preparant i des del qual es veia el Tajo i els vaixells. Aquí vaig pensar que les seves cendres havien de reposar sota de la que seria el seu finestra ", ha dit Del Río.

La fundació obrirà les portes al públic durant vuit hores diàries. Tot el material recopilat a l'edifici procedeix del domicili de Saramago a Lanzarote (Canàries) i va arribar a Lisboa en centenars de caixes que van ocupar tot un contenidor enviat per vaixell.
A més de les activitats culturals que s'organitzin, els seus visitants podran veure algunes de les ruïnes romans acumulades al subsòl de la "Casa dos Bicos", que van provocar retards en la restauració de l'edifici i van fer que Saramago no l'arribés a conèixer.
"Avui ja es respira Saramago. El seu esperit és aquí. A partir d'ara es notarà que en aquest lloc gens és indiferent, es veurà l'alegria, que tothom fa de tot", subratlla Pilar del Río .

Més continguts de