ARA Llegim

Martin Amis transforma l'Holocaust en una "comèdia brutal"

'The zone of interest', catorzena novel·la de l'escriptor, ja ha rebut les primeres reaccions per part de la crítica britànica. A diferència dels últims anys, les crítiques han estat entusiastes

Al Regne Unit, Martin Amis "és objecte de l'enveja, el menyspreu, la ira [...] però també de la fascinació", explica Sam Leith a 'The Guardian', recordant les últimes controvèrsies que ha protagonitzat l'escriptor britànic. Ni 'La viuda prenyada', 'Yellow dog' o 'Casa de trobades' han estat rebudes amb gaire entusiasme. ' Lionel Asbo', novel·la estripada i sense pietat, va tenir crítiques més positives, a l'espera del proper projecte de l'escriptor, 'The zone of interest', on Amis s'aproxima a l'Holocaust dues dècades després de l'originalíssima 'La fletxa del temps' (1991).

" 'La zona d'interès' era la zona central d'Auschwitz. N'hi deien així perquè també hi veien un interès econòmic –deia l'escriptor a principis d'any a la ABC. Un dels fets desagradables sobre l'Holocaust és que es tractava d'un negoci . Podeu creure que la majoria de les persones que van anar a Auschwitz van pagar el seu propi bitllet ?". Les primeres crítiques de la novel·la, que ha publicat aquests dies la premsa britànica, han estat positives. Alexandra Clark, a 'The Guardian', diu: " Ha escrit una comèdia brutal , una història oculta de gelosia i venjança , una farsa de la voluntat frustrada". Ho aconsegueix a través de tres veus: la de Szmul, un presoner del camp de concentració forçat a convertir-se en un dels seus treballadors clau; el comandant Paul Doll, "borratxo, arrogant i mogut per l'ambició i les queixes", i Angelus 'Golo' Thomsen, "el nebot d'ulls blaus i mandíbula forta del secretari privat de Hitler, Martin Bormann", personatge quasi intocable que s'enamora de l'esposa de Doll, Hannah.

"El que destaca de la novel·la no és l'humor , i certament tampoc els ingredients romàntics , sinó la manca de sentit del ridícul de tota l'operació . Em pregunto si l'objectiu d' Amis en aquesta novel·la relativament senzilla és demostrar la incapacitat del llenguatge per escriure sobre l'Holocaust", remarca Katy Guest a The Independent. Considera 'The zone of interest' com la millor novel·la d'Amis "des de fa anys".