Literatura

Mor als 83 anys Maurice Sendak, autor d''Allà on viuen els monstres'

El nord-americ¡à és considerat un dels il·lustradors de contes infantils més importants del XX

El cèlebre autor de literatura infantil nord-americà Maurice Sendak, considerat un dels il·lustradors de contes infantils més importants del segle XX, ha mort avui en un hospital de Connecticut, als 83 anys, segons 'The New York Times'. Sendak, que va saltar a la fama el 1963 amb la publicació d''Allà on viuen els monstres', va morir a Danbury (Connecticut) per complicacions derivades d'un vessament cerebral, segons va dir al diari el seu editor, Michael di Capua.

La seva obra literària és àmplia, però Sendak és principalment conegut per una desena llarga de contes infantils que ell mateix va il·lustrar, inclòs el títol citat, que el 1964 li va fer guanyar la prestigiosa medalla Caldecott i que segueix recollint èxits de venda a tot el món . E l 1996 va rebre  la Medalla Nacional de les Arts de mans del llavors president Bill Clinton per la seva obra literària.

Sendak, segons els crítics, va fer escola perquè mai va limitar la seva obra a la fórmula convencional, també va presentar al lector el costat més "fosc" de la psique humana. A lgunes de les seves obres van suscitar controvèrsia i censura, com és el cas de 'La cocina de noche', que va ser censurat per un nu infantil en el qual alguns detractors hi van veure connotacions eròtiques. M olts dels seus llibres inclouen herois i heroïnes que, contra el que dictaven les convencions, no eren ben educats sinó que podien ser tossuts i fins desagradables.

Al llibre 'Allà on viuen els monstres', que a més ha estat adaptat al teatre i el cinema, Sendak explica la història d'un nen anomenat Max que s'embarca en un passeig per la seva pròpia imaginació després que la seva mare el castigui enviant-lo al llit sense sopar. El llibre, un clàssic de la literatura infantil, va aconseguir un volum de vendes superior als 19 milions d'exemplars el 2009, bona part d'ells als Estats Units.

Entre la gran obra literària de Maurice Sendak hi figuren contes com 'Outside Over There' (1981),
'El letrero secreto de Rosie' (1960), ' Dídola, pídola, pon! ' (1967), i 'Minibiblioteca' (1962).

Més continguts de