Publicitat
Publicitat

Nit de Santa Llúcia

Òmnium Cultural torna a plantejar l'objecció fiscal davant "la burla" de Madrid

"No podem quedar-nos impassibles quan el govern de l'Estat es burla del nostre Govern i incompleix amb escarni els seus compromisos", ha dit la presidenta de l'entitat, Muriel Casals, en la Nit de Santa Llúcia

El discurs d'enguany de Muriel Casals durant la 61ª Nit de Santa Llúcia, a més d'elogiar la producció cultural catalana actual –fent èmfasi en l'adaptació cinematogràfica de Pa negre i la novel·la Jo confesso, de Jaume Cabré– s'ha aturat a desglossar la possibilitat de la independència fiscal. "Òmnium ha instat el Govern de la Generalitat a aconseguir una relació fiscal justa amb l'Estat central –ha dit Casals–. Com que ens sembla difícil que aquest objectiu es pugui aconseguir en les actuals circumstàncies polítiques a Espanya, cal començar a preparar una resposta civil".

En aquest sentit, Casals ha dit que Òmnium ja treballa en l'objecció fiscal: "La societat civil ha de reaccionar, no podem quedar-nos impassibles quan el Govern de l'Estat es burla del nostre govern i incompleix amb escarni els seus compromisos. Hem de demanar a la Generalitat que es mantingui ferma, que reaccioni amb intel·ligència i duresa. També hem de demanar als catalans que facin costat al seu Govern. Catalunya viu els moments més difícils de la seva història recent i cal respondre amb decisió, intel·ligència i contundència", ha dit en referència als 759 milions de l'Estatut que Madrid deu a Catalunya i que l'executiu de Zapatero no ha transferit malgrat haver-s'hi compromès.

La proposta de reclamar la sobirania fiscal per obtenir-la en quatre anys, i iniciar un procés d'objecció fiscal si no s'aconsegueix, va centrar el discurs de Casals al juliol, en la celebració del cinquantè aniversari de l'entitat. I la reclamació de la independència fiscal per a Catalunya ja ha estat plantejada per la presidenta de l'entitat en d'altres cerimònies de la Nit de Santa Llúcia.

Més continguts de