Literatura
Llegim 05/06/2012

Philip Roth i Haruki Murakami, finalistes del Príncep d'Astúries de les lletres

L'escriptor nord-americà i el japonès són els dos candidats per obtenir l'important guardó. El veredicte es coneixerà dimecres a les 12 hores

Efe
1 min

OviedoEl premi Príncep d'Astúries de les lletres és cosa de dos. Segons fonts de la Fundació que atorga els guardons, el nord-americà Philip Roth i el japonès Haruki Murakami són els finalistes al guardó que demà es concedirà a Oviedo.

Roth, originari de Nova Jersey i nascut el 1933, és considerat un dels novel·listes nord-americans més importants dels últims 25 anys. L'autor de 'Nèmesi', 'Elegia' i 'El trastorn de Portnoy' ha sigut proposat al premi Nobel diverses vegades i va guanyar el Pulitzer per 'Pastoral americana' el 1998. El crític Harold Bloom el va escollir com un dels quatre escriptors vius més importants dels Estats Units.

Murakami, per la seva banda, es va convertir en un referent internacional a partir de l'èxit de 'Tòquio Blues', traduït a més de quaranta idiomes. Autor també d''1Q84' i 'Kafka a la platja', entre d'altres, l'any passat va guanyar el Premi Internacional Catalunya. Murakami és l'escriptor japonès de més projecció internacional del moment i també ha sigut candidat al premi Nobel de literatura.

Al premi optaven 24 candidats d'onze nacionalitats diferents, entre els quals figuren també la canadenca Alice Munro, l'holandès 'Cees' Noteboom, el portuguès António Lobo Antunes, el nord-americà Jonathan Franzen, el francès Dominique Lapierre, el xinès Yan Lianke, el guatemalenc Rodrigo Rey Rosa, l'irlandès John Banvilles i l'espanyol Antonio Gala.

stats