ARA LLEGIM

Alicia Giménez-Bartlett guanya el premi Pepe Carvalho 2015

L'escriptora ha popularitzat la inspectora Petra Delicado en diverses novel·les, com ara 'Ritos de muerte', 'Serpientes en el paraíso' i 'El silencio de los claustros'

L'escriptora Alicia Giménez Bartlett és la guanyadora del X Premi Pepe Carvalho. L'autora rebrà el guardó el dia 5 de febrer al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona en el marc de la propera edició de BCNegra, que tindrà lloc entre el 29 de gener i el 7 de febrer de 2015.

El jurat, format per Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Sergio Vila-Sanjuán, Daniel Vázquez Sallés i Paco Camarasa, ha decidit per unanimitat concedir el Premi Pepe Carvalho del 2015 a "Alicia Giménez Bartlett per haver renovat la novel·la policíaca espanyola, aportant una perspectiva femenina i feminista que ha resultat pionera en aquest àmbit. Per haver creat dos personatges de ficció –la inspectora Petra Delicado i el seu inseparable Fermín Garzón- que al llarg de successives novel·les s'han anat consolidant fins a aconseguir un reconeixement propi de les figures clàssiques del gènere, així com una difusió internacional.

Pel jurat, "Giménez Bartlett és una rellevant autora del gènere negre barceloní en la línia de Manuel Vázquez Montalbán, en la memòria del qual es falla aquest premi, i de Francisco González Ledesma i Andreu Martin, que l'han obtingut anteriorment."

Un personatge amb gairebé dues dècades de vida editorial
Alicia Giménez Bartlett va néixer a Almansa, Albacete, el 1951. Va estudiar Filologia Espanyola a la Universitat de València i és doctora en Literatura Espanyola a la Universitat de Barcelona, ciutat on viu des de 1975. Als anys noranta va crear el personatge de Petra Delicado, la popular inspectora que ha protagonitzat 'Ritos de muerte' (1996), 'Días de perros' (1997), 'Mensajeros de la oscuridad' (1999), 'Muertos de papel' (2000), 'Serpientes en el paraíso' (2002), 'Un barco cargado de arroz' (2004), 'Nido vacío' (2007), 'El silencio de los claustros' (2009) i 'Nadie quiere saber' (2013).

Les seves obres han estat traduïdes a 15 llengües, amb notables èxits a França, Alemanya, Estats Units i Itàlia; en aquest últim país es prepara una adaptació de la segona novel·la de la sèrie per a la televisió. Ha rebut prestigiosos premis com el Grinzane Cavour a Itàlia i el Raymond Chandler a Suïssa. Abans de Giménez-Bartlett, han guanyat el premi Carvalho Francisco González Ledesma, Michael Connelly, Ian Rankin, P.D. James i Henning Mankell, entre d'altres.