LITERATURA

El nou llibre sobre l'Holocaust de Martin Amis no troba editor a Alemanya

La polèmica novel·la 'The zone of interest' aborda el tema entre l'humor i el sarcasme

La negativa de Hanser, la tradicional editorial de Martin Amis a Alemanya, d'editar la traducció alemanya de 'The zone of interest' torna a situar l'autor britànic i la seva temàtica al centre de les mirades. De tota manera, que Hanser no vulgui editar la novel·la no vol dir que alguna altra editorial alemanya compri els drets a la Fira de Frankfurt que se celebra del 8 al 12 d'octubre.

A França, Gallimard tampoc no ha volgut editar la novel·la d'Amis, i finalment serà Calmann-Lévy, que fa set anys va rebutjar 'Les benèvoles' de Jonathan Littell, qui porti el títol a les llibreries franceses, de la mateixa manera que farà Anagrama, publicant-la al setembre del 2015 en català i castellà.

'The zone of interests' tracta l'Holocaust, a mig camí entre l'humor i el sarcasme, a través de la mirada de tres personatges: la de Szmul, un presoner del camp de concentració forçat a convertir-se en un dels seus treballadors clau; el comandant Paul Doll, "borratxo, arrogant i mogut per l'ambició i les queixes", i Angelus 'Golo' Thomsen, "el nebot d'ulls blaus i mandíbula forta del secretari privat de Hitler. És una sàtira que fa ressorgir les crítiques sobre com s'ha d'abordar l'Holocaust, si s'han de vetar els continguts que es considerin polèmics, i si és lícit o no per part dels autors dessacralitzar segons quins temes.