8-N: ATURADA DE PAÍS
Efímers 09/11/2017

L’activitat econòmica es manté i evita la segona aturada en un mes

Escassa participació dels treballadors en la vaga general convocada en solitari per la Intersindical-CSC

Dani Cordero
4 min
Les parades del mercat del peix de Mercabarna van registrar ahir un funcionament pròxim a la normalitat, tot i que amb una petita caiguda de l’activitat.

BarcelonaLa vaga general convocada ahir en solitari per la Intersindical-CSC -amb el suport d’altres sindicats minoritaris- poc va tenir a veure amb la jornada del 3 d’octubre. Lluny del consens de llavors, en què van conviure una vaga i una aturada de país amb el suport d’un bon grapat d’entitats sindicals i empresarials, ahir els carrers de les principals ciutats catalanes van aparèixer amb les persianes dels comerços apujades i una activitat pròxima a la normalitat al gruix de les fàbriques del país.

Sense el suport dels grans sindicats -CCOO i la UGT-, a les grans indústries, com les de Seat i Nissan, no es van detectar efectes de la convocatòria, mentre que a les pimes va ser gairebé testimonial. Als centres de treball de CaixaBank, una de les empreses més representatives de Catalunya, es va viure la jornada amb normalitat, segons fonts sindicals. A l’espera que es publiquin les dades del seguiment que va tenir la vaga al banc, el cert és que només un dels quatre principals sindicats del primer banc català havia cridat a fer vaga en les jornades precedents.

Segons les estimacions de Pimec, només un 10% del comerç va seguir l’aturada, mentre que a la resta del sector serveis va haver-hi un seguiment del 3,1% i a la indústria del 4%. I només en una de cada quatre empreses va haver-hi aturades puntuals. El sindicat convocant, però, va assegurar que havia sigut un “èxit”, amb especial incidència a l’administració pública.

L’escàs seguiment de l’aturada va ser balsàmic per a Foment del Treball, que havia intentat impossibilitar que se celebrés amb un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en considerar que l’objectiu -malgrat l’excusa oficialment argumentada per la Intersindical davant les autoritats laborals: la reforma laboral- superava l’àmbit de les empreses i els treballadors. La gran patronal catalana, després de qualificar de “pràcticament nul” el seguiment, va lamentar les actuacions que van portar a paralitzar bona part de les xarxes de transport: “Els únics àmbits d’incidència de la vaga han sigut condicionats pels actes coercitius en termes de talls de carreteres i altres”, va denunciar en un comunicat. En la mateixa línia, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va qualificar els talls d’actes “absolutament vandàlics”.

Fins poc després del migdia s’havien produït més de mig centenar de talls de carreteres. La Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM) va denunciar que aquestes accions dels piquets provocaran al sector unes pèrdues valorades en uns 25 milions d’euros. El metro de Barcelona va treballar amb un 88% de circulacions de les que són habituals. Les línies de Rodalies van tenir problemes especialment al matí, pel tall de vies.

A Mercabarna, el centre d’abastament de la capital catalana i el seu entorn, l’afectació va ser mínima, també perquè part dels seus usuaris s’havien avançat a possibles problemes i havien comprat dimarts en prevenció. Una mostra de l’èxit o el fracàs d’una jornada de vaga es troba en el consum elèctric. I, segons el ministeri d’Energia, va créixer ahir a Catalunya un 5% respecte a dimarts i un 3,4% respecte a les previsions per a la jornada d’ahir fins al migdia (el 3 d’octubre el consum va caure més d’un 8%).

L’aturada tampoc va tenir efectes sobre la borsa. L’Íbex-35, l’índex que aglutina les 35 cotitzades espanyoles més grans, va tancar bàsicament pla, situat en els 10.228 punts. Si la mínima baixada del 0,02% d’ahir es considera una caiguda, el selectiu espanyol acumula sis jornades sostingudes de marcadors en vermell i continua lleugerament per sota de la vigília del referèndum, cosa que mostra que el període d’incertesa, tot i la convocatòria electoral del 21 de desembre, encara no s’ha acabat.

De “pràcticament inexistent” a seguiment “nul”: la convocatòria deixa freds els agents socials

L’Estat veu més actes “vandàlics” que vaga

El ministre de Foment espanyol, Íñigo de la Serna, va assegurar que no es va produir una vaga general, sinó actes “absolutament vandàlics”. Així doncs, va afirmar que el seguiment de la convocatòria era “pràcticament inexistent” i que les empreses van treballar “amb normalitat”.

Un 30% de les empreses paren, segons Pimec

La patronal catalana Pimec va constatar ahir que només un 4,3% dels treballadors catalans van secundar la vaga. Tot i així, l’organització empresarial va afirmar que un 28% de les empreses van fer aturades parcials per secundar les mobilitzacions contra els empresonaments.

Foment considera “nul” el seguiment de la vaga

Foment del Treball va assegurar que hi va haver un seguiment “pràcticament nul” de la vaga. “Els únics àmbits d’incidència de la vaga han sigut condicionats pels actes coercitius en termes de talls de carretera i altres”, va incidir la patronal.

Cecot xifra el seguiment en el 20% de les empreses

La patronal vallesana Cecot va xifrar en un 20% el seguiment de la vaga general entre les seves empreses associades. L’entitat va assegurar que el sector serveis és on l’aturada de país va tenir més incidència, amb un 40% d’empreses que van seguir ahir la convocatòria.

La Intersindical defensa l’“èxit rotund” de la vaga

El sindicat que va convocar la vaga general d’ahir, la Intersindical-CSC, va valorar la jornada com un “èxit rotund” i va lamentar el “boicot” de Foment. Segons l’organització, en el món educatiu la convocatòria es va secundar en un 80% i a l’administració pública en un 40%.

stats