SOCIETAT
Terres de Lleida 25/10/2022

L’aire de Lleida, més contaminat

Ponent passa a ser la segona regió amb més alarmes de Catalunya per les onades de calor i la seva orografia

ALBERT GONZÁLEZ FARRAN
3 min
Punt de mesura clàssic de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica a les Garrigues.

LleidaLa secretaria d’Acció Climàtica ha activat en el que portem d’any fins a cinc avisos preventius per contaminació d’aire al pla de Lleida, una xifra que només està per sota de la de l’àrea metropolitana de Barcelona (que en suma vuit). Es tracta d’avisos a la població per la presència excessiva de partícules PM10, les que tenen un diàmetre inferior a les 10 micres (cendres, sutge, metalls pesats, ciment o pol·len) i que són la causa de més de 300.000 morts prematures anuals a la Unió Europea per deficiències respiratòries i, fins i tot, cardiovasculars. Són partícules que poden arribar a entrar pels alvèols i accedir al corrent sanguini.

Per primer cop, la regió de Ponent (que abasta les comarques del Segrià, les Garrigues, l’Urgell i el Pla d’Urgell) ocupa la segona posició del rànquing d’avisos de tot Catalunya. Fonts del Govern argumenten que això ve donat perquè Lleida és “una zona plana i envoltada pel Montsec, la Segarra i el Montsant, cosa que pot provocar una acumulació més gran dels contaminants”.

Els experts confirmen que les darreres onades de calor estan propiciant un augment de la contaminació, sobretot des de l’any 2019. “La manca de pluges, la calima i l’arribada d’anticiclons africans han fet augmentar l’ozó i, consegüentment, els gasos es converteixen en partícules contaminants”, explica Xavier Querol, doctor en geologia, professor d’investigació del CSIC i especialitzat en qualitat de l’aire. “Durant la pandèmia havíem complert amb les directrius europees de contaminació, però ara, amb el retorn dels creuers i els avions, estem tornant enrere”, lamenta Querol.

Els avisos d’Acció Climàtica s’emeten quan les estacions de vigilància atmosfèrica registren una xifra superior als 50 micrograms per m de partícules MP10 a l’aire, el límit a partir del qual es considera que la qualitat de l’aire és deficient. Amb aquests avisos es recomana reduir l’ús del vehicle privat, activar els protocols de treball i aturar les activitats amb materials polsegosos.

El cas de Juneda

Una de les estacions que estan registrant els índexs més alarmants des de fa temps és la de Juneda. Aquest any s’han repetit diàriament valors al voltant dels 40 micrograms, cosa que es qualifica tècnicament com una qualitat de l’aire “regular”. Durant l’estiu, a Juneda es va arribar a pics puntuals de partícules superiors als 50 micrograms (“qualitat pobre”) i fins i tot vorejant els 100 en determinades hores. L’Organització Mundial de la Salut aconsella que la mitjana d’un dia no superi els 45 micrograms. “Sospitem que aquests registres tan elevats venen donats per focus puntuals de partícules molt localitzats”, apunta Querol, en referència a la intensa activitat agroramadera de la zona.

En els darrers anys, la Generalitat ha mobilitzat precisament a Juneda tres unitats mòbils per avaluar millor la qualitat de l’aire i desglossar cadascuna de les partícules que s’hi respiren. Però fins ara els tècnics no han trobat cap índex per sobre dels límits tolerables. L’alcalde de Juneda, Antonio Villas, reclama més atenció al seu municipi. “Es repeteixen massa pics de mala qualitat de l’aire però mai no en sabem exactament l’origen per donar-hi solucions”, lamenta Villas.

De fet, tant el consistori com associacions veïnals i fins i tot la Diputació de Lleida reclamen des de fa anys que l’estació de Juneda inclogui tots els paràmetres per mesurar cadascun dels possibles contaminants de forma constant, sobretot les partícules MP2,5 que els experts alerten com les més perilloses. Tot i això, Villas lamenta que “per la tipologia d’indústries que tenim, el Govern català no ho considera necessari”.

Taula de Qualitat de l’Aire i Tracjusa

Divendres passat es va convocar finalment a Lleida la primera reunió de treball per constituir al novembre la Taula de Qualitat de l’Aire de les Garrigues. Es tracta d’un organisme que va anunciar l’aleshores conselleria de Territori i Sostenibilitat ja fa gairebé tres anys com “un espai territorial d’informació, participació i consulta en l’àmbit de la qualitat de l’aire de la zona”. Agents socials i institucions, entre elles la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal, ajuntaments de les Garrigues i del Pla d’Urgell, grups ecologistes i sindicats agraris, formaran part d’aquesta taula.

Aquesta primera reunió de treball va ser convocada curiosament un dia abans que les organitzacions ecologistes organitzessin a les Borges Blanques una manifestació contra la ratificació de l’autorització ambiental atorgada al projecte de Nova Tracjusa de Juneda, que segueix preveient la gasificació de combustibles derivats de residus (CDR). Diversos centenars de persones es van concentrar a l’acte de protesta de la capital de les Garrigues exigint que es compleixi amb la moratòria declarada el novembre de 2021 sobre les plantes incineradores. La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va advertir, però, que el projecte no està aprovat definitivament i que, si cal, el giraran “com un mitjó”.

stats