SILVINACTION
Terres de Lleida 24/05/2023

Quan l’art dona ales a la vida

Art contemporani, canvi climàtic, terror i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

La lluita pel canvi climàtic, a escena

En el transcurs de la història algunes cultures han personificat i establert un vincle entre el nostre planeta i la Mare Terra, dotada de la capacitat d’engendrar vida i donar resguard. Més enllà̀ de la mitologia, aquesta figura materna simbolitza l’evident i recíproca dependència que hi ha entre la humanitat, la natura i la Terra. Mare Terra és el nom del primer espectacle de l’Orfeó́ Lleidatà com a cor resident del Teatre de la Llotja de Lleida. S’hi veurà̀ “néixer i créixer la Terra, com l’ésser humà la destrueix a poc a poc i com les noves generacions donen un cop de realitat per canviar el rumb del nostre planeta”. La peça, que es representa al Teatre de la Llotja el 27 de maig, “fusiona diverses disciplines artístiques” i té la intenció́ de posar sobre la taula “la lluita pel canvi climàtic”. A més, arran del muntatge, es podrà visitar l’exposició́Humoràlia SOS Clima: sense planeta no hi ha futur a l’Espai Sunka i l’Orfeó Lleidatà fins al 6 de juny.

L’art d’estimular la ment

Nietzsche sostenia que “l’art, i res més que l’art, és el que fa possible la vida, el gran estimulant de la vida”. I és que les expressions artístiques nodreixen el cervell; estableixen connexions; provoquen respostes, benestar i plaer, i generen aprenentatges. La 9a edició́ del Festival de Creació́ Contemporània Embarrat desembarca al Museu Trepat de Tàrrega a partir del 26 de maig i abraça la idea que “l’art estimula la vida!” Enguany l’Embarrat girarà̀entorn de l’eix temàtic Mare Terra per “despertar en el públic una reflexió́crítica de la societat actual envers el planeta i sobre els perjudicis que les societats han inferit sobre la Terra al llarg dels temps”. La programació́ transversal, inclusiva i participativa inclou exposicions, recitals de poesia, espectacles de dansa i música que mostraran “les últimes tendències artístiques de reconeguda qualitat”. A més, a la tardor hi haurà altres activitats que eixamplaran i arrodoniran la iniciativa.

Posseïts pel cinema de terror

La possibilitat de fer front a éssers malignes, possessions diabòliques i exorcismes ha estat llavor de curiositat, inquietud i interès en el cinema de terror. El film L’exorcista, considerat una obra mestra d’aquest gènere cinematogràfic i que enguany celebra el 50è aniversari de la seva estrena, serà el fil conductor de la 10a edició de la Mostra de Cinema Fantàstic i Terror de Ponent. El Galacticat, que com a novetat es farà entre el 26 de juny i el 2 de juliol als Cinemes Majestic i als carrers de la capital de l’Urgell, projectarà prop d’una vuitantena de curtmetratges i una trentena de llargmetratges de ficció i documentals en la secció oficial. A més, hi ha programades altres activitats paral·leles com les seccions Focus i Clàssics, el GalacticGames o el Galacticurs. La música serà la protagonista de la clausura el 2 de juliol al Teatre Ateneu amb el concert de Tubular Tribute, la banda que ret homenatge al disc Tubular bells, de Mike Oldfield.

stats