SILVINACTION
Terres de Lleida 23/02/2022

Lleida desplega i llueix les seves millors gales

Cinema d’animació, art, música i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
3 min

El poder de la imaginació

A través del poder de la imaginació podem inventar noves versions del món o crear nous universos. Un dels camps artístics on aquesta facultat humana esclata especialment és el del cinema d’animació. La 26a edició de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya Animac, un esdeveniment audiovisual de referència internacional, girarà entorn de la força de la fabulació i “la seva força expressiva” des de diferents prismes.

Animac torna aquest any a la presencialitat a la capital del Segrià, tot i que no renuncia del tot al format híbrid. Així, el Cafè del Teatre, la Llotja i el CaixaForum acolliran les sessions presencials del 3 al 6 de març, i la plataforma Filmin, algunes projeccions en línia del 4 al 13 de març. La programació, presentada el 17 de febrer, inclou “una selecció del millor cinema d’animació amb sessions monogràfiques i retrospectives de pel·lícules, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món”. A més, s’han preparat altres activitats paral·leles com concerts, conferències i masterclass que, ben segur, faran volar la imaginació del públic assistent.

Art en femení

Són nombroses les campanyes de col·lectius que denuncien la manca de referents femenins i que reivindiquen el paper de les dones en tots els àmbits de la societat, com l’acadèmic, el cultural o l’artístic. Any rere any la galeria Espai Cavallers de Lleida malda per posar el seu granet de sorra en aquesta lluita per intensificar “la visibilitat, encara minoritària, de la dona en l’àmbit de la creació”.

L’exposició col·lectiva Llenguatges. Dona i artista, que es podrà visitar del 4 de març al 3 d’abril al mencionat espai, donarà a conèixer les obres d’art en diversos llenguatges artístics amb una mirada en femení. La mostra afavorirà la descoberta del talent creatiu de 12 dones “que contribueixen a enriquir el panorama artístic actual amb les disciplines de pintura, escultura i fotografia”. La fotògrafa lleidatana establerta a Berlín Anna Bresolí, la pintora realista japonesa Keiko Ogawa o l’escultora badalonina Laia Pla seran tres de les artistes participants. A banda, el 19 de març tindrà lloc la taula rodona Dones. Trencant tòpics, en la qual es dialogarà sobre la situació de les artistes i es reflexionarà sobre la necessitat de visibilitzar l’art i la cultura en femení.

Folk per a ments obertes

Les persones que tenen la ment oberta acostumen a ser curioses i els agrada arriscar-se de tant en tant. Disposades a acollir noves idees o propostes, tot sovint conreen l’art de trencar amb la rutina, amb l’objectiu de viure més experiències que les enriqueixin. A Lleida, les ments obertes tenen les mans lliures per beure de l’open-minded folk del Músiques Disperses, que aquest 2022 arriba a la 15a edició. Es tracta d’un festival capdavanter a l’Estat d’essència folk amalgamat amb “multitud d’altres músiques, que experimenta sense prejudicis i posa a prova qualsevol barrera estilística”.

El MUD, que se celebrarà del 17 al 19 de març, enguany s’expandeix a altres espais icònics de la ciutat de Lleida com són l’església de Sant Martí o el centre d’art La Panera. Sota la flamant direcció artística d’Arnau Sabaté, la programació aposta per un cartell paritari i posa en relleu el talent lleidatà amb la presència d’artistes com Xavier Baró, Clara Vinyals o Dofí Malalt. Entre els plats forts de la 15a edició del MUD destaquen la presentació del disc Joia de Ferran Palau i les actuacions de Kit Sebastian i Death is Not The End. Una cita imprescindible per als amants dels sons d’arrel i avantguardistes.

stats