CONTINGUT PATROCINAT
Terres de Lleida 27/06/2023

Lleida. Viu el moment

El Pirineu i les Terres de Lleida, un paradís per assaborir l'estiu en plena natura

SERGI MARTÍ
5 min
Imatge del Parc Nacional d’Aigüestortes i de les Falles d’Isil, al Pallars Sobirà.

Si algun lloc és ideal per poder assaborir aquests mesos estiuencs és, sens dubte, la demarcació de Lleida. No és per casualitat que les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida han esdevingut tot un referent per al turisme familiar. El ventall d’oportunitats que ofereixen als visitants és immens, tant en matèria de patrimoni monumental, natural o paisatgístic com també a l’hora de poder fer tota mena d’activitats que engloben des del turisme actiu fins a rutes senderistes per espais de somni, passant per fires i festes populars en petits pobles idíl·lics i moltes altres iniciatives pensades, precisament, per viure-les en família. Tot plegat fa que la demarcació de Lleida hagi esdevingut una destinació turística apta per a tots els públics i on grans i petits hi trobaran allò que busquen per gaudir al màxim del seu temps d’oci, viure moments inoblidables i anar-se’n amb ganes de tornar.

Benvinguda al solstici d’estiu

El solstici d’estiu arrenca amb força a les comarques del Pirineu lleidatà amb les tradicionals baixades de falles per celebrar-lo, amb la icònica imatge de les serps de foc davallant pels vessants de la muntanya. Aquesta festa s’ha popularitzat d’uns anys ençà gràcies al fet que la Unesco li va atorgar el reconeixement de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, però és una tradició ancestral que es va repetint any rere any en diferents pobles de la muntanya lleidatana pels volts de Sant Joan, amb una presència especial en diferents localitats de la comarca de l’Alta Ribagorça, però també amb baixades molt populars als Pallars Jussà i Sobirà i a l’Alt Urgell.

Lleida per a tots els públics

Poder maridar la seva riquesa patrimonial i arquitectònica en l’àmbit de la història i la cultura amb un patrimoni natural excepcional que ofereix paisatges paradisíacs a l’abast de gairebé tothom converteix la demarcació de Lleida en una destinació turística ideal per visitar en família. Aquells que busquin respirar aire pur i fer activitats rodejats d’arbres i natura per fugir del soroll i les aglomeracions de les grans ciutats poden trobar al Pirineu lleidatà el seu lloc ideal. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és sens dubte la nau capitana del patrimoni natural del Pirineu, amb gairebé 41.000 hectàrees de paisatges meravellosos repartits entre les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran.

L’oferta natural de la demarcació inclou altres propostes interessants com el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més extens de Catalunya, amb una superfície de prop de 80.000 hectàrees que, entre altres, té dins del seu territori el cim més alt de Catalunya, la Pica d’Estats (3.143 metres). I tota aquesta oferta es complementa també amb el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el segon parc més gran de Catalunya, repartit entre les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà, o molts altres racons com la Vall Fosca, la Vall de Lord o la Ribera Salada que s’estenen arreu de les comarques pirinenques i que el visitant podrà anar descobrint a poc a poc.

Però no només el Pirineu oculta paratges amb un encant especial. Seria injust no destacar, en aquest sentit, altres propostes que s’estenen arreu de la demarcació com la serra del Montsec, que amaga tresors com el congost de Mont-rebei o el congost de Mu, a Camarasa. O més avall, a les comarques de la Plana, on s’hi poden trobar indrets magnífics on val la pena perdre’s una estona, com són l’estany d’Ivars i Vila-sana, l’Aiguabarreig del Segre-Cinca, els secans dels Plans de la Unilla, la timoneda d’Alfés o les banquetes dels Canals d’Urgell, per esmentar només alguns dels Espais Naturals de Ponent.

No podem, però, oblidar que hi ha també qui prefereix gaudir de les seves vacances i del seu temps d’oci descobrint noves propostes relacionades amb la història i la cultura, visitant conjunts monumentals o altres mostres representatives de la tradició i els costums del país. En aquest cas són visites obligades el conjunt monumental d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO per la seva singularitat, i la Seu Vella de Lleida, que corona la capital del Segrià amb la seva majestuositat i que es complementa amb la Suda, l’antic Castell del Rei, d’origen andalusí, o la catedral de la Seu d’Urgell, l’única a Catalunya que és íntegrament romànica. Però també a Lleida ens podem transportar a la prehistòria des del Geoparc Orígens o descobrir vestigis de l’art rupestre a la Roca dels Moros del Cogul, a les Garrigues, amb pintures ancestrals que també gaudeixen del reconeixement de la UNESCO. La fortalesa dels Vilars, a Arbeca, ens permet acostar-nos a la forma de viure dels ibers i els castells de frontera, com el de Mur al Pallars Jussà o el de Concabella, a la Segarra, ens endinsen en els temps en què cristians i sarraïns es disputaven el territori lleidatà.

I si en lloc de mirar cap enrere hi ha qui prefereix mirar cap al futur, també ho pot fer. El Parc Astronòmic Montsec (PAM), ubicat a Àger, apropa els visitants a l’astronomia i permet percebre la immensitat de l’univers alhora que ens convida a mirar cap al futur que s’obre a partir de la investigació científica en matèria aeroespacial. Situat en ple Montsec, aquest espai disposa del que és considerat com un dels millors cels del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles, reconegut mundialment gràcies al segell Starlight.

A la recerca de l’aventura

No tothom busca tranquil·litat, relaxar-se i trobar moments de descans per desconnectar de la seva rutina durant els mesos d’estiu. També hi ha qui busca viure aventures, fer activitats i esport en plena natura, estar en moviment constant i, fins i tot, generar adrenalina amb experiències més intenses. I sí, també les comarques de Lleida ofereixen aquesta possibilitat, no endebades han esdevingut un referent en matèria de turisme actiu a escala internacional, un sector que té a la demarcació 270 empreses especialitzades que ofereixen més de 50 activitats d’aventura i esport. El ràfting continua essent el més popular dels esports d’aventura i la punta de llança de l’oferta a les comarques del Pirineu lleidatà, amb la Noguera Ribagorçana, la Noguera Pallaresa, la Garona i el Segre com a centre de l’activitat.

Un altre dels plats forts que ofereixen el Pirineu i les Terres de Lleida són els esports i activitats a terra ferma. El senderisme i el trekking per paratges excepcionals i centenars de rutes marcades arreu del territori, amb diferents nivells d’exigència física, són un dels principals atractius per visitar la demarcació per a aquells amants de l’activitat a l’aire lliure i l’excursionisme. Per la seva banda, els aficionats a la muntanya tenen la possibilitat de pujar a pics emblemàtics com la Pica d’Estats, el més alt de Catalunya; el Sotllo, al Pallars Sobirà; el Montardo, a la Val d’Aran, o el Besiberri i el Comaloforno, a l’Alta Ribagorça, entre molts altres repartits per la geografia pirinenca.

Queda clar, doncs, que el Pirineu i les Terres de Lleida tenen propostes turístiques per a tots els gustos, per a totes les edats i que donen resposta a tota mena d’inquietuds, i això, en un moment com l’actual en què està molt cotitzat poder gaudir de les petites coses i assaborir cada minut, converteix aquesta demarcació en una de les millors opcions per invertir bé el temps d’oci aquest estiu. És per això que a totes aquelles persones que busquen la tranquil·litat que els ofereix la natura, busquen viure aventures i poder fer activitats a l’aire lliure, que volen visitar monuments i equipaments culturals, busquen tenir una vivència gastronòmica fora de sèrie o simplement poder combinar totes aquestes propostes per fer la seva experiència única i passar temps de qualitat en família i amb amics, el millor consell que els podem donar és: “Lleida. Viu el moment”. No trobareu un lloc millor per fer-ho.

stats