ELLLOPCAMPALLIURE

Monòleg dels xampinyons

Eduard Ribera

EscriptorTinc la sospita que el diàleg, com a forma de comunicació, es troba en clara decadència.

En aquesta absurda i delirant transició cap a l’era postindustrial, primer vam perdre la capacitat per entendre el que llegíem; després ens vam carregar el fet mateix de la lectura -malgrat les estadístiques entusiastes amanides pels vividors del ram-. I ara està entrant en agonia la nostra capacitat per processar correctament la informació oral.

Hem desaprès d’escoltar -segurament imbuïts per aquesta pressa metabòlica i generalitzada que ens ha acabat socarrimant el cervell i corcant l’ànima- i ens hem acomodat en el titular ràpid de la notícia, amb el qual ja ens fem una idea aproximada del que ens volen dir.

Cargando
No hay anuncios

Així, les xerrades cara a cara, les trucades telefòniques, les reunions, les tertúlies radiofòniques... ja no serveixen per intercanviar informació, aprendre, rebre instruccions específiques o reflexionar sobre els pensaments del nostre interlocutor. Tant li fa. Els arguments ara ja no es comprenen sinó que es compren, com simples mercaderies. O bé es bandegen i es desqualifiquen, sense negociació possible. El diàleg -del grec διά( dia : a través de) i λόγος ( logos : discurs, argumentació, raó)- perd així la seva essència i passa de ser una interacció entre raonaments a un improductiu intercanvi de monòlegs.

L’àmbit de la política n’és el clar exemple i les xarxes socials -impregnades del seu esperit més estèril- estan poblades per replicants, defensors acèrrims i aplaudidors incondicionals, investits peons d’aquesta dialèctica comercial autoreferencial i fal·laç, en tot de xerrameques superficials plantejades com a batalles on només compta la imposició del més enginyós, del més cridaire, del que té oportunitat de repetir el seu missatge fins a la sacietat: de vendre el seu producte, en definitiva. Una dinàmica fastigosa que sembla imposar-se cada cop més també en la vida quotidiana, a la feina, amb els amics, a l’àmbit privat.

Cargando
No hay anuncios

Amb tòpics, prejudicis, frases grandiloqüents, sense diàleg, sense aprofundiment, proliferen la incomprensió, la incompetència, l’autoritarisme, la injustícia i la desigualtat. Com xampinyons en un grandíssim femer putrefacte.