SILVINACTION

Tot a punt per viure un maig esplendorós

Art, titelles i cultura, molta cultura, en la secció Silvinaction, rèplica del blog (Silvinaction.cat) que duu el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

Escenes inclusives

Un mar de projectes culturals advoquen per una societat més justa, igualitària i inclusiva i evidencien el poder transformador i d’integració social de les expressions artístiques. Des de fa ja uns quants anys, la Fira de Titelles de Lleida teixeix complicitats amb algunes entitats per “impulsar el seu vessant social, apropar l’art titellaire a diferents col·lectius en situació de vulnerabilitat i fer-lo més accessible a tothom amb activitats diverses”. La programació de la 35a edició, que se celebrarà del 2 al 5 de maig en diversos espais de la ciutat, presenta un generós assortiment d’espectacles tradicionals, trencadors, de sala i de carrer per a tots els públics i altres activitats paral·leles. El Festival Enre9, que porta “el foment de la cohesió social, el treball comunitari en xarxa i la creació de vincles” en el seu ADN, agafarà el relleu dues setmanes més tard a la Zona 9 de la capital del Segrià. Una amalgama d’espectacles professionals, comunitaris i de cultura popular i tradicional d’arreu, “on tothom, sense distincions, podrà gaudir i participar-hi plenament”.

El Morera ja és aquí!

El passat 13 d’abril va tenir lloc l’anhelada obertura del nou Morera en una jornada històrica i plena de mirades encuriosides, somriures expectants i emoció amb majúscula. Un museu de primeríssim ordre i l’únic a Catalunya que posa en relleu l’art modern i contemporani de les terres de Lleida.

L’exposició Arrels i Horitzons. Més d’un segle d’art, que es podrà visitar fins al 2 de febrer del 2025, mostra 470 de les més de 5.000 obres d’una excel·lència inqüestionable que conformen la seva col·lecció. La mostra dibuixa un “magnífic relat artístic i cultural recorrent i explicant” pedagògicament els segles XX i XXI.

La programació d’activitats del Morera inclou una diversitat de tipus de visites o tallers. A més, el Museu ha endegat La Comunitat Morera, una iniciativa perquè totes aquelles persones interessades en “l’art modern i contemporani, en la cultura i en l’àmbit lleidatà puguin gaudir d’avantatges, descomptes i espais de trobada que permetin ampliar la mirada del museu cap a la societat”.

Murs amb ànima

L’abast de l’art mural va més enllà de l’embelliment de paisatges urbans. I és que el muralisme no només impregna el dia a dia de la ciutadania afavorint el benestar individual i col·lectiu, sinó que també fomenta canvis socials. Penelles ha estat una de les poblacions pioneres a Ponent en intervenir artísticament els seus espais públics i fornir d’estímuls el món rural al caliu del Gargar. La 9a edició del Festival de Murals i Art Rural, que arrencarà el 3 de maig, comptarà amb la presència de 9 artistes com la reconeguda ninotaire Pilarín Bayés, l’artista escandinava Anetta Lukjano, o la il·lustradora ponentina Sònia Alins. D’altra banda, s’han programat altres activitats com concerts, tallers o monòlegs.

Penelles ha esdevingut tot un referent i ha creat escola en altres municipis com Torrefarrera, que, del 13 al 19 de maig, aixoplugarà la 8a edició del Torrefarrera Street Art Festival. El TSAF pretén engalanar la vila, “potenciar les diferents expressions d’art urbà i generar integració social” amb les pinzellades d’artistes nacionals i internacionals.

stats