SILVINACTION
Terres de Lleida 24/11/2021

Obrint finestres a l’art de l’ahir, de l’avui i del demà

Art primer, arts visuals, art contemporani i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

Silvina Sànchez
2 min

A la recerca dels orígens de l'art

Tota persona amb sensibilitat artística, tingui bagatge cultural o no, s’ha qüestionat en un moment o altre de la seva vida què és l’art i quines són les llavors de les primeres manifestacions artístiques. Aquestes preguntes són el punt de partida de l’exposició Art Primer. Artistes de la prehistòria, que es pot visitar fins al 9 de gener al Museu de Lleida. La mostra ens convida a capbussar-nos en la riquesa i l’encís dels orígens de l’art i es proposa enaltir l’art rupestre llevantí, “una de les expressions artístiques prehistòriques més originals que conservem a Catalunya”.

Fins al 19 desembre, a més, s’han organitzat un reguitzell d’activitats paral·leles al seu voltant per seduir tota mena de públic i atansar els bressols artístics a tothom: visites guiades, tallers, un maridatge de gastronomia i prehistòria, tasts de productes de proximitat, presentacions i conferències. El Museu de Lleida i el conjunt rupestre de la Roca dels Moros al Cogul són els dos espais que les acolliran.

Desvetllar la mirada de la curiositat

La curiositat “és el principi de la intel·ligència activa” que beu d’un esperit inquisitiu assedegat per indagar i descobrir tot allò que es desconeix, sorprèn o que crida l’atenció. Amb la voluntat d’encuriosir i acostar les arts visuals a tothom, del 25 de novembre al 3 de desembre arriba la 1a edició de la Setmana de l’Art a Catalunya.

La iniciativa, organitzada per l’associació Galeries d’Art de Catalunya (GAC), neix per “posicionar l’art com un element central de l’ecosistema cultural i fomentar-lo entre les noves generacions”. La intensa i heterogènia programació provarà de desvetllar la mirada de la curiositat amb una desena d’activitats com visites guiades, tallers o rutes, que es faran en diversos espais de les comarques de Lleida. D’entre les activitats destaquen el passeig per la Vinya dels Artistes i tast de vins a Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles, o l’experiència visual i olfactiva dins l’exposició Al·legoria de la forma, a l’Espai Cavallers de Lleida.

Art emergent en descoberta

Moltes vegades els treballs creatius dels artistes emergents s’exclouen dels circuits oficials. Tanmateix, alguns equipaments culturals obren les seves portes a la descoberta de nous talents emergents que aporten una pluralitat de mirades. Edició rere edició, la Biennal d’Art Leandre Cristòfol ha fet una aposta valenta per oferir una acurada selecció de les obres més flamants i destacades de joves artistes del Mediterrani.

Una tria que “posa èmfasi en uns noms com a agents rellevants de l’escena artística present i futura” i que enguany ofereix els projectes de 13 artistes, com l’artista visual Olga Olivera-Tabeni o la cineasta Maddi Barber. L’exposició, inaugurada el 23 d’octubre i oberta fins al 6 de febrer al Centre d’Art la Panera, pretén ser, “sobretot, un detonant que convidi a revisar el conjunt de la pràctica d’aquests creadors”. A banda, s’han organitzat altres activitats al voltant de l’exposició com la visita guiada que tindrà lloc el 27 de novembre o el recorregut 1 dia caminant al voltant de 8 finques, que es farà el 5 de febrer a Florejacs.

stats