Terres de Lleida 24/03/2021

Ponent trepitja fort i s’expandeix

Art, feminisme, música, teatre i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

3 min
Ponent trepitja fort i s’expandeix

Murs amb (una nova) vida

Cada cop hi ha més murs lleidatans que llueixen cofois les creacions que nombrosos artistes urbans hi han empremtat. La resta d’espais de la ciutat s’enlluernen amb els nous paisatges urbans i xiuxiuegen entre ells sobre l’embelliment de les seves fesomies. Estan expectants per un rum-rum que corre pels carrers: l’arribada del Lleida _potFest 2021.

El festival acollirà “artistes de renom nacional i internacional” que realitzaran les seves intervencions artístiques de gran format en cinc murals diferents. A més, la iniciativa pretén esperonar especialment “la participació de la població del barri en el procés de creació i en les activitats programades”, que inclouen tallers, una taula rodona i l’exposició Endins a l’Espai Cavallers. Belin, Lídia Cao o Llukutter són alguns dels creadors que insuflaran (una nova) vida a les parets i, de retruc, infondran vitalitat al veïnat.

FiraTàrrega prepara les maletes

Planejar i viure els viatges és una experiència vital. Tot un art que es gaudeix des que es prepara la ruta fins que s’esbossa a la ment l’equipatge que es portarà. Davant la cancel·lació de FiraTàrrega 2020, el seu equip s’ha fet seu allò de “Si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya anirà a Mahoma”, reinventant-se en una edició alternativa i descentralitzada.

El 12 de març es va inaugurar l’itinerari Circuit Nòmada, amb l’anhel d’estendre les arts en viu presencials a la ciutadania d’arreu. Així, visitaran “36 poblacions del territori peninsular” amb les maletes plenes “d’una selecció d’espectacles d’arts escèniques i de carrer de totes les disciplines”.

El recorregut d’exhibició, que s’allargarà fins a l’octubre, oferirà una trentena de creacions escèniques com les peces lleidatanes Camí a l’escola, de Campi Qui Pugi, oÈter Brota, d’Íntims Produccions. Les arts de carrer firatargarines ho tenen tot a punt per rodar pel territori.

Un oasi d’igualtat

Són moltes les veus que denuncien la infrarepresentació de les dones i altres col·lectius vulnerables a l’espai públic. Reivindiquen una agenda cultural heterogènia i amb perspectiva de gènere, no només al voltant del 8-M sinó cada dia. Vilanova de Bellpuig és l’escenari d’un oasi de paritat gràcies al Viladona, un projecte valent i decidit a posar fil a l’agulla amb un “cicle anual d’activitats culturals, artístiques i socials” que beu del lema “Qui sembra cultura recull igualtat”.

La programació comptarà amb diferents propostes com tallers, concerts o arts escèniques i de carrer, amb l’objectiu de promoure “valors inclusius.” Una de les perles és la 18a edició del Concert de l’Estelada, que enguany se celebrarà entre l’abril i el maig. El cartell, fèrtil i equitatiu, es nodreix d’actuacions com la del duet de dansa Cossoc o els concerts de Roba Estesa i les Sey Sisters, per mirar d’encomanar i expandir oasis d’igualtat arreu.

Territoris de descoberta

Les exposicions són espais de comunicació, d’experimentació, de troballes. El Centre d’Art la Panera va inaugurar el 13 de març el seu nou programa expositiu, que es podrà visitar i descobrir fins al 6 de juny. L’almud de cadascú exposa 19 almuds de fusta penjats que s’adapten a 19 llibres d’artista de Caniche, una editorial que visibilitza propostes artístiques.

Pastoral de David Bestué és una mostra estretament vinculada al territori en què l’artista es capbussa en els procediments de processament industrial, s’interpel·la sobre la “capacitat de representació de l’escultura” i retorna als seus orígens a través de l’art.

A més, La Panera ha programat algunes activitats paral·leles a aquesta exposició. Bestué realitzarà un taller per a infants el 30 de març i mantindrà una conversa amb Marc Navarro el 15 d’abril. El 22 de maig se celebrarà la Nit dels Museus amb visites comentades i l’Eufònic Festival.

stats