SILVINACTION
Terres de Lleida 31/10/2023

Recuperant l’ahir. Reivindicant l’avui. Repensant el demà

Art, memòria, feminisme i cultura, molta cultura, en la secció Silvinaction, rèplica del blog (Silvinaction.cat) que duu el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

Fent memòria

L’any 2005, el premi Nobel de literatura José Saramago va oferir una conferència en la qual advocava per “recuperar, mantenir i transmetre la memòria històrica, perquè es comença amb l’oblit i s’acaba amb la indiferència”. L’Ateneu Cooperatiu La Baula, juntament amb una quinzena d’entitats ponentines, organitza des del 2018 el Cicle Memòria 2N. Una iniciativa que va néixer per commemorar i fer memòria del fatídic 2 de novembre del 1937, quan Lleida “va patir un dels atacs aeris més cruents i acarnissats de la Guerra Civil Espanyola”.

La 6a edició, que es va iniciar el 12 d’octubre i que finalitzarà el 30 de novembre, compta amb una vintena d’activitats gratuïtes de diferents disciplines. Així, diversos espais de la ciutat aixoplugaran xerrades, visites, presentacions de llibres, exposicions, audicions, projeccions, visites o taules rodones “per recuperar la memòria històrica i antifeixista”.

Quan l’art (re)mou

La imatge tradicional i inflexible del terme família ha anat mutant en els darrers anys per englobar també una multiplicitat de formes. Aquest és un dels pals de paller d'Abel Azcona. Les meues famílies, en què l’artista multidisciplinari es despulla i duu a terme un contundent “exercici de reivindicació i supervivència personals” esmicolant i plantejant “interrogants a la idea de família configurada des dels poders conservadors, patriarcals i religiosos; i de les violències que aquestes poden exercir”. La mostra retrospectiva, que es podrà visitar fins al 24 de gener, forma part del nou cicle expositiu de La Panera. El centre d’art acull, a més, l’exposició col·lectiva Ecologies queer. Aberracions naturalment subversives, que aprofundeix en “la relació institucional, política i científica entre sexualitat i natura” i els projectes artístics Petjades plàstiques, de Joan Giralt, i Oh un retrat, d’Elisa Munsó. Tallers,performances i altres activitats paral·leles arrodoneixen una programació d’alt nivell que (re)mou.

Prou violència contra les dones!

El 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Nombrosos municipis ponentins han programat activitats per sensibilitzar i conscienciar tothom durant el mes de novembre de la xacra social que és la violència masclista i per defensar els drets de les dones. Un dels esdeveniments destacats entorn del 25-N serà el XII Memorial Hortènsia Alonso, que tindrà lloc el 22 de novembre a l'Auditori del Centre de Cultures de la UdL i que abordarà les violències sexuals i la pornografia amb diverses ponències. Tàrrega convida “la població masculina a sumar-se de manera activa a l’erradicació de qualsevol forma de violència envers les dones”. El programa inclou sis activitats que seguiran “el fil argumental de la campanya Sigues un home ”. La resta d’actes, tant en aquestes com en altres localitats, inclou projeccions, presentacions, espectacles, xerrades i tallers.

stats