SILVINACTION
Terres de Lleida 22/12/2021

Segellant passaports a nous rumbs

Música, teatre de titelles i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
3 min

El Cafè navega de nou

Una licitació de resolució massa allargada en el temps va provocar que, des de l’estiu, Lleida quedés òrfena d’un dels seus pulmons culturals. Després de tants mesos d’inactivitat, el Cafè del Teatre va recuperar la vida a mitjans de desembre. Una nova tripulació ha agafat el timó disposada a portar aquest llagut tant cap a rumbs sovintejats com d’inèdits.

Tot i que el nou equip no pretén “tancar una era”, unes flamants pinzellades esbossaran una nova manera de fer. Així, es reprendran les presentacions i les projeccions, entre altres actes habituals al Cafè. Un dels eixos que es vol potenciar és que sigui “una sala de concerts competent” que vehiculi “propostes maques” i eclèctiques de l’escena local, nacional i internacional. Com a novetat, a partir de la primavera la programació no només es durà a terme entre les seves quatre parets, sinó que sortirà a l’exterior. A més, s’espera impulsar els concerts familiars els diumenges a l’hora del vermut. Ángel Stanich i la Fundación Tony Manero són alguns dels noms amb què el Cafè lleva les seves àncores i navega de nou.

Cultivant l’ànima

Els clàssics assenyalaven que la cultura és el cultiu de l’ànima i que llaurar-la amb l’art, la paraula o la música afavoreix la seva florida. El festival In_finit arriba a la segona edició amb l’ideal de conrear l’esperit del públic assistent i d’esdevenir un lloc de trobada d’artistes emergents i consolidats en diferents tendències sonores. Organitzat per l’Ajuntament de Menàrguens, l’In_finit “aposta per oferir un espai per gaudir de la música amb bones condicions i atorgar-li, així, la importància i el respecte que es mereix”.

El festival arrencarà el 15 de gener amb el pop-rock català d’Adrià Puntí i la seva banda. L’espectacle de km 0 Heroïnes de l’òpera, de Prysma Quartet i Iolanda Dolcet, posaran la nota lírica al cicle cultural ponentí el 12 de febrer. Un mes després la formació menarguina Athanàgia presentarà el seu primer disc, De vent i òxid, un viatge íntim i abstracte cap a un cosmos instrumental en què cada cançó té un sentir propi que s’enllaça amb la resta. El directe explosiu de Koko-Jean & The Tonics clourà el cicle sembrant a solc sons d’arrel negra.

Passis daurats a un món fantàstic

A Charlie i la fàbrica de xocolata, Charlie Bucket és un dels cinc infants afortunats que troben un dels “bitllets d’or” amagats en cinc rajoles de xocolata. Aquest tiquet obre les portes a la fàbrica de xocolata més gran que existeix i a un món fantàstic. El 25è cicle Joc al Ninot lliura a menuts i grans passis daurats a un viatge pel cosmos de la imaginació, les aventures, les cançons i els titelles a Lleida i Penelles.

El cicle, que va néixer per acostar el teatre de titelles a un públic familiar, presenta “espectacles d’alta qualitat que permeten gaudir i compartir una experiència cultural intergeneracional”. La iniciativa és una de les activitats paral·leles de la Fira de Titelles de Lleida i celebrarà el seu 25è aniversari amb vuit sessions, repartides en cinc diumenges de gener a febrer. El CaixaForum Lleida acollirà la primera parada d’aquesta ruta amb l’espectacle On vas, Moby Dick?, del Centre de Titelles de Lleida, el 16 de gener. Els guardonats espectacles Laika i Sabates noves, entre altres peces programades, traslladaran els espectadors a universos màgics.

stats