SILVINACTION
Terres de Lleida 25/10/2022

Vincles artístics que desperten els cinc sentits

Música, patrimoni natural i cultura popular, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, extracte del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

Quan la música estimula la ment

En una de les peces audiovisuals de l’exposició Cervell(s) del CCCB es pot observar com la música genera impulsos i neurotransmissions que activen diferents àrees de la ment i estimulen respostes fisiològiques, cognitives o anímiques, entre altres. L’obra posa èmfasi especial en el vincle estret entre l’art dels sons i les emocions. El Festival de Jazz de Lleida es proposa enfortir aquest lligam “defensant la seva personalitat amb 12 concerts eclèctics i d’alta qualitat”. El Jazztardor, que va inaugurar la seva 29a edició el 23 d’octubre al Castell del Remei amb un tast de vins, una visita guiada i el concert del saxofonista Jesse Davis, presenta com a novetat set escenaris diversos. La programació, amb noms cèlebres i talents emergents de l’escena internacional, nacional i local com Steve Turre, Sara Dowling i Ponent Dixie, despertarà els cinc sentits dels assistents.

Connectant universos virtuals i artístics

Arran de l’espectacle Compra’m, la companyia Insectotròpics assegurava que “la tecnologia és una eina que ha de servir per trencar barreres; la suma d’art i tecnologia el dota de moltíssimes possibilitats expressives”. I és que els universos virtuals tenen la capacitat de crear infinites opcions artístiques. Un nou esdeveniment cultural i audiovisual veu la llum a Lleida per “aprofundir sobre l’acte creatiu i subratllar el fort vincle entre art i tecnologia”. L’inèdit Festival Intangible inundarà la capital del Segrià d’un generós assortiment de propostes per a tota mena de públic del 27 d’octubre al 6 de novembre. La primera edició girarà entorn de l’essència de l’aigua i abordarà altres temàtiques, com l’ètica, les xarxes socials i la intel·ligència artificial. La programació inclou activitats com accions de carrer, projeccions, conferències i tallers, que es distribuiran per diversos espais del municipi.

Un oasi de foscor

Quan comença a vesprejar i la serra del Montsec alça la mirada, s’enorgulleix de ser un oasi de foscor que dona ales a la vivència d’experiències astronòmiques. Amb l’arribada del 8è Festival d’Astronomia del Montsec, creat pel Parc Astronòmic, està més que pletòrica, ja que durant cinc dies nombroses activitats “aproparan la ciència a petits i grans sota un dels millors cels del món”. El festival, que tindrà lloc del 28 d’octubre a l’1 de novembre, oferirà tot un seguit de propostes que establiran vincles entre la ciència i l’astroturisme. La visita nocturna especial El cel de la tardor, que inclou “una sessió de planetari a l’Ull del Montsec i observació al Parc de Telescopis”; la passejada geològica La Lluna i Mart a tocar pels carrers d’Àger, o el doble concert sota les estrelles de Mazoni són alguns dels actes més singulars a cavall entre el Montsec i l’Univers.

stats