Un país per assaborir-lo

La dieta mediterrània, tan arrelada al territori, i la tradició vitivinícola mil·lenària de casa nostra fan que el turisme enogastronòmic sigui un reclam de primer ordre

3 min
Vinyes de la DO Alella, al Maresme

Resseguir la geografia catalana tot descobrint els productes típics de cada municipi és un plaer per als sentits. Per als cinc. Descobrir oficis mil·lenaris com l’elaboració del vi o l’oli, dels embotits i els pans, als mateixos cellers, molins d’oli, obradors i formatgeries no només alimenta l’estómac, sinó també la ment dels foodies més assenyats. Tastar tots aquests productes bé als establiments esmentats o bé als restaurants i wine bars que acull el nostre país és una proposta que hom no pot deixar escapar. La seva riquesa culinària també explica que el 2020 hi hagués 53 restaurants que sumaven un total de 65 estrelles a la Guia Michelin. Els mercats, descobrir la vida a pagès, fer tallers de cuina o visitar museus, centres d’exposició i d’investigació especialitzats en els productes de proximitat de la nostra gastronomia també són propostes amb les quals el visitant d’aquí i d’allà pot complementar la seva estada a casa nostra.

El rebost

La producció agrícola i ramadera i l’activitat pesquera del nostre país dona lloc a un ampli ventall de productes de sabor inconfusible que, al seu torn, permeten l’elaboració de receptes tan lloades com el pa amb tomàquet, els calçots a la brasa, els cargols a la llauna, els canelons, les coques de recapte, l’arròs mar i muntanya, l’esqueixada de bacallà, la botifarra amb seques, faves a la catalana, escudella, fricandó i un llarg etcètera. No podem oblidar les postres, amb la crema catalana, els bunyols de Quaresma, la mona de Pasqua o la coca de Sant Joan com a exemples clau. El rebost és infinit i conté des de castanyes i avellanes fins a patates i mongetes, passant per bolets, gambes, arròs, torró, oli, bolets, vi, cargols, tomàquets, llonganissa, anxoves, vedella i pollastre, entre moltes altres menges. 

La qualitat i singularitat d’alguns dels productes també s’avala arran del reconeixement com a denominació d’origen protegida (DOP) o indicació geogràfica protegida (IGP), atorgats per la Unió Europea. El vincle amb el territori continua sent un factor clau en qualsevol dels casos i, de fet, és el que determina l’excel·lència de les 12 DOP i les 10 IGP amb les quals compta Catalunya.

La Catedral del Vi, a Pinell de Brai, a la Terra Alta

Cultura del vi i del cava

Amb una superfície de més de 65.000 hectàrees de vinya i una producció anual que supera els 380 milions d’ampolles de vi i de cava o escumós, Catalunya és una de les destinacions enoturístiques amb més potencial. La qualitat dels vins catalans se certifica mitjançant 12 DO, algunes de les quals poden descobrir-se a través de rutes enoturístiques com la del Vi del Priorat, la del Vi de Lleida - Costers del Segre, la DO Empordà, Enoturisme Penedès i Enoturisme DO Alella, Terra Alta i la del Trepat - DO Conca de Barberà. Recorreguts que, juntament amb els museus i centres d’interpretació del vi i del cava, permeten conèixer una cultura que es remunta més de 2.000 anys enrere. 

Altres begudes elaborades per productors de casa nostra i que el visitant podrà descobrir in situ són el vermut de Reus, qualsevol de les moltes cerveses artesanes catalanes, la ratafia o el licor d’arròs, especialitat del Delta. 

La xifra
  • 300 mostres enogastronòmiques A Catalunya, s’organitzen més de 300 activitats i mostres enogastronòmiques al llarg de l’any. Destaquen certàmens biennals com el Fòrum Gastronòmic, Alimentària, la Mostra de Vins i Caves de Catalunya i el Mercat de Mercats, a Barcelona, i la Fira sobre Salut i Alimentació Slow Food, a Lleida.
La tendència
  • Els hotels gastronòmics Quan a les ganes de degustar la cuina d’un país se li suma la necessitat de desconnectar hom pot triar com a destinació un dels 48 hotels gastronòmics amb els quals compta el nostre país. Allotjaments que promouen una gastronomia autèntica, tradicional i creativa i alhora elaborada amb productes de proximitat, amb característiques pròpies del territori i de qualitat. Establiments amb un màxim de 60 habitacions per tal de garantir l’atenció personalitzada dels hostes i on el descans i la bona taula estan garantits mentre duri l’estada. El Mas Albereda, Ca La Manyana i l’Hotel Mas Tinell, a Barcelona; el Far i els Hotels Llevant, Casamar i Empordà, a la Costa Brava; l’Hotel Antiga i Masia del Cadet a la Costa Daurada; els hotels Ampolla Sol i l’Algadir del Delta, a les Terres de l’Ebre, o els hotels La Morera, Vall Ferrera o Park Puigcerdà, als Pirineus, són alguns exemples.
La barra de tapes del restaurant Arena de Salou, de l'Hotel Blaumar
Taula parada al restaurant de l'Hotel Albons, a l'Empordà
Per llepar-se'n els dits

El nostre país acull un gran nombre de restaurants. Cadascun d’ells ofereix una proposta singular que s’avé a la perfecció amb les tendències del moment i les preferències dels comensals. És el que succeeix al restaurant Arena de Salou, de l’Hotel Blaumar, on es pot assaborir una cuina mediterrània a base de tapes i racions, broquetes i amanides amb tocs personals i productes frescos i de temporada –procedents de la llotja del delta de l’Ebre i Cambrils en el cas dels peixos– que fan les delícies de grans i petits. Els plats estan elaborats, tanmateix, amb productes locals, com la sardina fumada amb un toc de tàrtara i la botifarra negra amb ceba dolça i formatge de cabra. També hi trobem receptes tradicionals catalanes, com el caneló d’ànec amb tòfona, els mini-xurros amb xocolata o bé la crema catalana casolana. 

Al bell mig de l’Empordà hi trobem l’Hotel Albons, el restaurant del qual, el Petit Empordà, ofereix una proposta gastronòmica ambiciosa, que engloba des de la tradició rural dels camps de l’Empordà fins al peix fresc de les llotges de la Costa Brava. Productes com les anxoves de l’Escala o la gamba de Palamós són un indispensable d’una carta que representa la regió empordanesa en cadascun dels seus plats. La carta, a càrrec del xef David Lamana des d’aquesta temporada, es completa amb una extensa llista de tot tipus de vins de la DO Empordà.

stats