Turisme de ciutat a la tardor, descobrir el patrimoni de casa

La programació de tardor a les ciutats del país arriba farcida de propostes gastronòmiques, artístiques, culturals i patrimonials. Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona porten a terme un conjunt de festivals, activitats i experiències aptes per a tots els gustos i edats

5 min
La gastronomia és un gran reclam de Catalunya en general i Barcelona en particular

Gastronomia i vins a Barcelona

Descobreix la ciutat amb 'tours' i visites guiades on el producte local és el protagonista

Barcelona ens convida aquesta tardor a descobrir-la a través del paladar, amb les rutes enològiques i gastronòmiques que ens proposa Barcelona Turisme (www.barcelonaturisme.com). Els amants del vi teniu a disposició cinc experiències significatives que combinen cultura, art i gastronomia:

Boutique Wineries, Wine&Tapas és una excursió de mig dia per conèixer dos cellers únics a la zona vinícola de Barcelona, de petita producció i amb processos tradicionals. Una activitat per degustar cava i vins maridats amb unes delicioses tapes. Una altra opció és pujar al Catalunya Bus Turístic per anar a veure els cellers del Penedès, aprendre com s’elabora el vi i el cava i fer-ne una degustació. A través de bcnshop.barcelonaturisme.com també podeu apuntar-vos a una visita guiada a peu pel Barri Gòtic que combina la història gastronòmica de la ciutat i la degustació de tapes i vins en diferents locals destacats de Ciutat Vella. Un altre suggeriment, de la mà de Can Calopa-L’Olivera Cooperativa (www.olivera.org), ens porta a visitar el celler i la vinya de la masia de Can Calopa de Dalt, al Parc de Collserola, per fer un tast dels esmorzars i maridatges dels vins i olis que s’hi elaboren. I, finalment, Penedès Ecotours ens convida a descobrir la magnífica regió vinícola del Penedès amb bicicleta.

Si a més de degustar bon vi voleu tastar plats elaborats amb productes de temporada, com el bolet, la castanya, el sorell o la magrana, podeu anar a dinar a algun dels molts restaurants adherits al Menú de les estacions, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de Barcelona com a capital mundial de l’alimentació sostenible. Els restaurants ofereixen en les seves cartes i menús plats variats que segueixen els principis d’una alimentació sostenible, saludable i de temporada, ja sigui introduint alguna de les receptes que proposen, adaptant-les a l’estil del restaurant o introduint alguns dels productes de temporada als seus plats. Podeu consultar els establiments adherits a www.alimentaciosostenible.barcelona/ca.

El patrimoni més desconegut

Més enllà de l’enoturisme i la gastronomia, Barcelona Turisme també ens presenta una ruta per recórrer el patrimoni arquitectònic més desconegut de la ciutat. La sortida passa per Ciutat Vella, on es pot admirar el temple romà d’August, l’església de l’antic monestir de Sant Pau del Camp o el Palau Requesens, el palau privat més gran de la Barcelona medieval, assentat sobre la muralla romana. Altres punts del recorregut són el Palau de Dalmases o el Born Centre de Cultura i Memòria, al Born. Al costat de la Pedrera o la Casta Batlló, a l’Eixample, aquest recorregut vol donar a conèixer edificis menys coneguts com el Palau Baró de Quadras, obra de Puig i Cadafalch; la Casa Lleó Morera, de Domènech i Montaner, o la Casa Felip, una finca que recorda un palau venecià.

El cartell de les Fires i Festes de Sant Narcís

Temporada Alta i Fires de Sant Narcís

106 espectacles i una festa major sense restriccions d'espai ni aforament

La tardor a Girona es presenta amb una completa oferta lúdica i cultural protagonitzada pel festival Temporada Alta, que enguany arriba a la seva 30a edició, i les Fires i Festes de Sant Narcís, que se celebraran del 28 d’octubre al 7 de novembre.

Amb 106 espectacles i 152 funcions, el festival Internacional d’arts escèniques Temporada Alta es portarà a terme en 19 escenaris de sis poblacions diferents, del 8 al 13 d’octubre. Es recupera de nou la programació internacional amb 15 produccions de 14 països diferents. La cartellera també inclou 26 produccions i coproduccions, 60 creacions catalanes i 39 obres de creació contemporània. En total, gairebé 40.000 entrades a la venda per veure teatre, dansa, música, cinema, espectacles familiars o propostes online, en un portal a distància que s’ha renovat totalment.

Pel que fa a les Fires de Sant Narcís arriben sense mesures de perimetració ni control d’aforament en cap de les activitats. Sí que serà obligatori l’ús de la mascareta. Entre les novetats, destaca la celebració de la primera cursa adaptada per a infants i joves, que es farà el dia 7 de novembre al Parc Central.

Més propostes a les comarques gironines

L’activitat cultural a les comarques gironines també se centra en potenciar el seu patrimoni i història amb un conjunt d’experiències destinades al públic local i el turista de proximitat. En són exemples la campanya Hola! Visit Empordanet (www.visitempordanet.com), que ens porta a descobrir l’artesania i els pobles medievals del Baix Empordà, com Peratallada, Monells, Corçà, Ullastret o la Bisbal d’Empordà; el Camí Oliba, ruta d’art romànic que uneix el Bages, Osona i el Ripollès; la ruta RCR Arquitectes a la Garrotxa o els itineraris de les claus de les esglésies romàniques de la Cerdanya. També s’ha anunciat la sisena edició del Som Cultura, el mes d’experiències culturals de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, que tindrà lloc durant el mes de novembre (www.somcultura.costabrava.org).

El patrimoni urbanístic i arquitectònic de Lleida, un món per descobrir

Visites guiades per conèixer el patrimoni lleidatà

Una ciutat secreta, modernista i de llegendes

Turisme de Lleida ha programat un conjunt de visites guiades per donar a conèixer el patrimoni de la ciutat. Les rutes ens permetran descobrir la Lleida secreta, amb un recorregut pels diferents espais de la ciutat on hi ha restes arqueològiques; la Lleida modernista o el centre històric, que passa per una part dels espais més emblemàtics de la ciutat i ofereix una visita al Dipòsit de l’Aigua. Per als amants de les llegendes, del 23 d’octubre al 27 de novembre podreu fer una vista familiar dinamitzada per conèixer les llegendes i històries més conegudes de la ciutat.

A banda de les visites guiades, Lleida porta a terme alguns esdeveniments culturals destacables aquesta tardor, com l’Interfado, el Festival Internacional de Fado de Catalunya; el dotzè festival de l’audiovisual català Som Cinema-Visual Art, que finalitza el 24 d’octubre, i el Jazz Tardor.

La Tarraco romana continua sent el màxim atractiu de la ciutat de Tarragona

Els 10 imprescindibles de Tarragona

Entre la Tàrraco romana i la mirada al mar

És una ciutat sorprenent que ens descobreix una civilització mil·lenària. Des de Tarragona Turisme ens proposen 10 visites que no ens podem perdre, entre les quals la Catedral, la maqueta de la Tàrraco romana, l’amfiteatre o el pretori i circ romà. La selecció també inclou propostes per visitar altres punts de la ciutat, com el Balcó del Mediterrani, el Serrallo o la Rambla Nova. Les podeu veure detallades a www.tarragonaturisme.cat.

La programació aquesta tardor a la ciutat també la protagonitzen el Mercat Medieval, del 29 d’octubre a l’1 de novembre; la diada castellera, amb la participació de les quatre colles locals i que se celebrarà el 7 de novembre, i la Mitja Marató Ciutat de Tarragona, prevista per al 26 de novembre. Més enllà de Tarragona, els esdeveniments culturals arriben a Reus, amb el Festival COS 2021; a Vilanova de Prades, amb la Festa i Mercat de la Castanya o a Valls, amb la 17a Edició del Festival Guant, el festival de teatre de titelles. El 29 i el 30 d’octubre també se celebrarà el Rally Legend Costa Daurada, una experiència única per als llegendaris cotxes de ral·lis dels anys 70, 80 i 90, amb 140 quilòmetres cronometrats per les carreteres de la Costa Daurada.

Recuperació del turisme internacional a Barcelona

La flexibilització de les restriccions per a viatjar han permès que la Destinació Barcelona (Barcelona ciutat i província) recuperi a poc a poc el turista internacional. Segons dades de l’Observatori del Turisme a Barcelona, durant el mes d’agost el turisme internacional s’ha mantingut per sobre del turisme català i estatal en el conjunt de la Destinació (71,1% en establiments hotelers), un fet motivat per l’alta prevalença del turista estranger a Barcelona ciutat (78,5%), on cal destacar l’augment dels francesos durant el mes d’agost (+101,8% en comparació al juliol), que fins i tot han superat l’arribada dels espanyols. També ha sigut important el creixement dels estatunidencs durant els darrers dos mesos, que s’han situat en el quart lloc del rànquing de turistes en l’acumulat de gener a agost.

El creixement del turisme internacional s’ha mantingut durant el mes de setembre a la destinació Barcelona, mentre que a Barcelona regió l’arribada de turistes catalans i espanyols segueix superant la dels internacionals. El perfil de turista que arriba a Barcelona és el d’una persona de 37 anys de mitjana, que viatja en parella i per oci.

stats