dret a decidir
Especials 12/09/2013

Detenen sis persones per l'assalt d'un grup d'ultradreta a la delegació del Govern a Madrid durant la Diada

Segons el ministeri de l'Interior, pertanyen a grups d'ultradreta com Democracia Nacional i Falange

Agències
2 min

MadridEl ministeri de l'Interior ha elevat a sis les detencions arran de l'assalt violent que una quinzena d'ultres van protagonitzar durant la Diada a la Gelegació del Govern a Madrid.

Tots els arrestats pertanyen a formacions de caire espanyolista i feixista com Democracia Nacional i Falange, i integraven el grup d'una quinzena de persones que va assaltar de forma violenta l'acte promogut per la Generalitat.

Tot plegat va acabar amb cinc ferits lleus, entre els quals hi ha una nena de quatre anys, per l'efecte del gas que van llançar dins del local i també per contusions. Les detencions s'han fet després que la policia espanyola ha estudiat les imatges dels fets.

Entre els assistents a l'acte, a alguns dels quals també se'ls ha pres declaració per investigar els fets, hi havia diputats que també han estat agredits. Els assaltants, a més, van destrossar mobiliari mentre cridaven "no ens enganyen, Catalunya és Espanya".



Tot va començar quan el delegat del Govern es disposava a pujar a la tribuna per fer el seu discurs institucional. Una quinzena de membres del grup d'extremadreta van entrar al Centre Cultural Blanquerna i van baixar les escales cridant. 

Tan bon punt van entrar a la sala on hi havia una cinquantena de persones, entre les quals diversos diputats d'Unió i PSC, van tirar a terra el mobiliari, inclosa la bandera catalana, i van mostrar ensenyes nazis i espanyoles. 



Diversos diputats, entre els quals hi havia el membre d'UDC Josep Sánchez-Llibre, els van plantar cara, i el delegat del Govern a Madrid es va mantenir ferm en tot moment al seu lloc. Pocs segons després, van abandonar la sala fent les mateixes consignes.



Tan bon punt van marxar de la sala els assistents van notar una forta olor de gas que va provocar dificultats a la respiració de diverses persones i la sala va ser desallotjada. 

Abans de l'acte ja s'havia constatat la presència a la sala de dues persones amb posat seriós que eludien les càmeres i que són les que podrien haver alertat la resta que l'acte estava a punt de començar.



Fruit dels fets un càmera de TV3 va haver de ser hospitalitzat amb una luxació a l'espatlla. La policia espanyola ha començat a investigar els fets a partir de les gravacions i de les declaracions dels assistents i, de matinada, ha detingut inicialment quatre persones.

stats