XENOFÒBIA L'ESTRATÈGIA DE LA PXC
Crònica 16/08/2011

Anglada prepara el salt al Congrés

Gustavo Franco
3 min
Anglada prepara el  salt al Congrés

L'extrema dreta espanyola es juga el seu futur a Catalunya. Impulsat pels bons resultats obtinguts en els comicis locals, Josep Anglada presentarà el pròxim 2 d'octubre a Barcelona la seva candidatura per a les eleccions generals. A més, a l'acte es coneixerà el projecte d'expansió de Plataforma, amb el mateix missatge islamòfob. "Crearem una sigla per a totes les comunitats autònomes, però el full de ruta serà elaborat des de Vic i les persones que s'hi integrin hauran de conèixer el que pensa i el que creu Plataforma per Catalunya", assegura el líder d'extrema dreta més votat a tot Espanya.

Poc ha canviat PxC des de la seva creació el 2003. Però sí la societat. "Ara els votants ja estan preparats, tant d'esquerres com de dretes, per donar a Anglada el lloc que li correspon", afirma José Ramón Hernández, coordinador del nou projecte i exvicepresident de Democracia Nacional. Perquè el regidor vigatà arribi a Madrid n'hi hauria prou d'augmentar en uns quants milers els seus votants a la circumscripció de Barcelona, considerant que el maig passat en va obtenir 53.000 en les eleccions municipals. Això va ser un 2,55% dels vots. Per assolir l'escó de diputat el 20-N necessita ampliar el seu nombre d'electors en un 0,45% del total.

Contra la immigració

La investigació de la fiscalia en contra de PxC per les seves campanyes xenòfobes i difusió d'informacions falses sobre els estrangers no ha aconseguit frenar l'avanç del discurs que promou desterrar qualsevol vestigi de la immigració musulmana a Europa. Al contrari. A més, amb l'etiqueta de populisme identitari ha aconseguit esquivar el debat ideològic entre esquerra i dreta, així com entre el nacionalisme català i espanyol.

"Amb el terme identitari ens desmarquem de l'extrema dreta jacobina centralista, que no entén la diversitat dins de l'Estat. Som identitaris perquè no acceptem que tothom és igual", explica Enric Ravell, responsable de relacions internacionals de PxC.

El terme va ser encunyat pels ideòlegs francesos que van fer pujar Le Pen a la dècada dels 90, i serà clau per actualitzar l'antiga èpica del Cid. El 27 de juliol Anglada va avançar a Castella i Lleó part del que seran els seus pròxims mítings: "Espanya ja ha viscut l'experiència d'haver de reconquerir la seva pròpia terra i lluitar contra el totalitarisme fanàtic de l'islam. Avui ens toca als homes i dones de PxC pujar al Babieca de la democràcia i ser els nous campeadors de la Península".

El vigatà va parlar davant unes 150 persones en una conferència organitzada per la Universitat de Burgos. Hi havia antics militants del PSOE, PP i fins i tot IU, segons Hernández. Era la collita del capital electoral sembrat ja a 40 ajuntaments catalans: "En veure els resultats del 22-M, unes cent persones ens han contactat des de Burgos, Madrid, Saragossa, Alacant i Castelló. Ens demanen expandir el projecte de Plataforma per Catalunya", afegeix Anglada.

El ministeri d'Interior va confirmar a l'ARA que el partit té registrada la seva sigla adaptada a totes les comunitats autònomes. L'article 3 dels seus estatuts diu que "la denominació Plataforma per Catalunya és la genèrica de l'organització a tot l'Estat espanyol, i es denomina a les diferents comunitats autònomes de la següent manera: Plataforma per Andalusia, Plataforma per Aragó..." El nom per al conjunt de l'Estat és Plataforma per Espanya (PxE). També hi ha registrat el nom amb què somia arribar a Brussel·les: Plataforma per Europa (PxEU). Anglada es reserva per al 2 d'octubre donar a conèixer el nom oficial del projecte, però el lema Primer els de casa seguirà tenint un gran protagonisme.

Un grapat de regidors

Els focus 'identitaris' a tot l'Estat seran claus en aquesta expansió. Es tracta d'ajuntaments on les urnes han donat un espai a regidors d'extrema dreta, alguns dels quals comparteixen amb Anglada un passat franquista. Són els quatre regidors d'España 2000 al País Valencià (dos a Silla, un a Onda i un a Dosaigües) i quatre més a l'entorn de Madrid (Democracia Nacional i Movimiento Social Republicano). Entre aquests destaca el grup d'Alberto Grasa, regidor electe a Galapagar (Madrid) per Iniciativa Habitable i que és l'únic afiliat a PxC amb escó municipal fora de Catalunya.

Tots ells segueixen amb atenció el que passa a Catalunya. Esperen amb gran ansietat comprovar que es faci realitat el vaticini fet per Anglada cap a l'any 2002, quan va ser enxampat per una càmera oculta del Canal 9 en dir: "Amb mi l'extrema dreta aixecarà cap".

stats