PROTESTES A LA SANITAT
Crònica 08/04/2011

L'atenció primària també tancarà serveis

El personal sanitari està en peu de guerra. Ahir van ser els professionals de l'atenció primària els que van fer sentir la seva veu contra les retallades que en alguns CAP ja han començat a aplicar-se.

Lara Bonilla
3 min
L'atenció primària també tancarà serveis

BARCELONA.Les retallades a la sanitat pública també han arribat als centres d'atenció primària, que han vist reduït el seu pressupost entre un 10% i un 15%, segons els centres. Una de les primeres conseqüències és el tancament d'alguns serveis i la reducció de personal eventual ja que es deixaran de cobrir baixes, vacances i substitucions.

En alguns CAP el pressupost destinat a cobrir les substitucions del personal s'ha reduït més d'un 55%, fet que voldrà dir que la majoria de baixes i vacances no es cobriran. De fet, el sindicat UGT ha calculat que les retallades a la sanitat catalana acabaran amb la pèrdua de 7.200 llocs de treball (4.000 als centres de l'ICS i 3.200 a la xarxa concertada).

En altres centres, com ara el CAP del Morell, a Tarragona, ja s'ha prescindit del servei d'odontologia i ara el presta el dentista d'un altre centre, amb la qual cosa les llistes d'espera han augmentat 15 dies, segons va informar Joan Deniel, vicepresident de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). És només un exemple de la concentració de serveis que s'albira també al sector de l'atenció primària. "Les retallades ja ens afecten. Els serveis essencials es garantiran però altres es concentraran", va explicar Dolors Forés, presidenta de la Camfic. Aquests dies els gerents territorials de l'ICS es reuneixen amb cada unitat per concretar les mesures per contenir la despesa. Forés també va alertar que la reducció de pressupostos i serveis als hospitals pot col·lapsar l'atenció primària, ja que mentre els pacients estiguin en espera s'hauran d'atendre als CAP.

Els professionals de la medicina familiar, entre els quals s'inclouen metges, llevadores, infermeres, treballadors socials i fisioterapeutes, s'han unit per protestar contra una tisorada que argumenten que "no garanteix els actuals nivells de serveis de salut i la qualitat de la prestació". La famosa línia vermella que els metges exigeixen que no es traspassi i amb la qual aquests professionals es van fotografiar ahir.

Manifest reivindicatiu

En aquest moment de crisi la primària reivindica el seu paper dins de la sanitat: "Els països que organitzen els sistemes prioritzant l'atenció primària són més eficients i tenen menys cost", va dir Deniel. Aquest col·lectiu va presentar ahir un manifest conjunt "en defensa de la salut de totes les persones". Van demanar més capacitat per decidir a quins especialistes envien els seus pacients i més independència de gestió de les agendes i dels equips.

Insten a reformar el sistema i, sobretot, el model de gestió. Per exemple, proposen suprimir activitats assistencials com alguns programes de cribatge, unitats hospitalàries de tabac -que ja es fan als CAP- o la vacuna del papil·loma i destinar aquests recursos a altres serveis. També denuncien una mala gestió en la compra de medicaments per part de Salut.

Asseguren que amb la compra de medicaments genèrics s'estalviarien uns 200 milions d'euros i cada ciutadà pagaria entre un 10% i un 40% menys. Els metges de família ja han rebut indicacions de prioritzar la recepta de genèrics.

Nova concentració de metges

Els ànims del personal sanitari estan encesos. Els treballadors de l'Hospital de Bellvitge van tornar a tallar ahir l'autovia de Castelldefels i el sindicat Metges de Catalunya ha convocat el 13 d'abril una concentració davant el departament de Salut per protestar contra una tisorada que consideren que "amenaça de dinamitar la sanitat pública".

El secretari general del Sindicat de Metges, Antoni Gallego, va qualificar de "maniobra de distracció" la decisió del conseller Boi Ruiz de reunir el 14 d'abril -dia en què tots els sindicats de la sanitat han convocat una concentració conjunta a la plaça de Sant Jaume de Barcelona- el Consell de la Professió Mèdica per analitzar les mesures d'ajust. "Els metges no girarem full fins que no es desactivi el pla de xoc", va dir Gallego. Bona prova d'això són les concentracions que aquests dies es repeteixen als hospitals catalans.

stats