Crònica 17/05/2011

Un mandat convuls

2 min

L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, del PSC, afronta unes eleccions municipals que se li presenten com una complexa revàlida. L'oposició, a excepció del PP, està disposada a buscar l'aritmètica per evitar que Bustos torni a ser batlle de la ciutat. En aquest sentit, ICV-EUiA ha burxat durant aquest mandat l'equip de govern posant sobre la taula un presumpte cas d'adjudicacions irregulars als pisos tutelats del complex per a gent gran de Sant Oleguer. Els ecosocialistes van anunciar ahir que una resolució judicial del 13 de maig obliga Bustos a presentar "tots els expedients del complex", una reclamació que fa evident les sospites d'actuació il·legal i que posa fi al reguitzell de recursos interposats pel consistori contra la presentació de documentació d'un cas que Bustos considera tancat.

Perduda la majoria absoluta el 2007, la gestió de Bustos, que governa des del 1999, ha estat en el punt de mira de CiU, ICV, l'Entesa i ERC. El PP ha garantit l'estabilitat dels 13 regidors socialistes al llarg d'aquests quatre anys però ara el desgast de l'alcalde, a qui l'oposició acusa d'autoritari i de pràctiques caciquils, i el fracàs del PSC el 28-N, obre a Sabadell un panorama incert. ICV-EUiA, que havia governat la ciutat als 80 i 90 amb Antoni Farrés, augura una davallada socialista i està disposada a rematar-ho. CiU, l'Entesa, ICV-EUiA i ERC tenen voluntat de no permetre que Bustos gaudeixi d'un quart mandat i estan disposats a buscar la suma necessària per desallotjar el PSC de l'alcaldia.

Aprincipis d'aquest mandat va sortir a la llum que Bustos va adjudicar obres públiques dels tres organismes que presideix -l'Ajuntament, l'empresa municipal d'habitatge Vimusa i la Federació Catalana de Municipis- a socis d'un tiet seu. L'abril del 2010, després de sis mesos d'investigació, la fiscalia va constatar que onze dels adjudicataris de Sant Oleguer no complien el requisit d'estar empadronats a Sabadell, 59 tenien un habitatge de propietat en el moment de l'adjudicació (condició no permesa) i sis superaven els 100.000 euros de patrimoni màxim requerits. Entre els adjudicataris hi havia els familiars d'una regidora.

Malgrat tot, la fiscalia va concloure que no es podia provar que hagués existit prevaricació i que per això arxivava les diligències, tot i que va assenyalar la via del contenciós per resoldre el cas. I a aquest camí s'aferra ICV. Bustos va declinar ahir valorar la novetat judicial i es va limitar a desacreditar la cap de llista ecosocialista, Carme García. "Tothom la coneix. Vol entrar en campanya com no correspon", va afirmar Bustos.

stats