Societat 26/04/2014

Barcelona aposta per l’horticultura amb la Xarxa d’Horts Urbans

La iniciativa, nascuda fa 17 anys, consisteix a prestar parcel·les a les persones grans perquè hi cultivin hortalisses, verdures i plantes aromàtiques o de flor

Martí Cornet
3 min

BarcelonaJa fa 17 anys que es va iniciar a Barcelona una iniciativa, en col·laboració amb la Fundació La Caixa i els diferents districtes de la ciutat, consistent a instal·lar diversos horts en espais públics de la ciutat, perquè la gent gran els pogués cultivar. Al llarg d’aquests anys la proposta s’ha anat consolidant i avui gaudeix de molt bona salut.

El programa dels Horts Urbans està dirigit a totes les persones més grans de 65 anys que estiguin empadronades al districte on està instal·lat l’hort i que estiguin capacitades físicament per poder cultivar una parcel·la. Una part del programa està reservada a diferents entitats socials, perquè gent amb risc d’exclusió social també pugui gaudir de l’horticultura.

Les parcel·les tenen unes dimensions variades -van dels 25 als 40 metres quadrats- i són prou grans per permetre que els usuaris hi puguin plantar diferents conreus però prou petites per poder mantenir tota la parcel·la en bon estat.

Un projecte amb 320 usuaris

Actualment la Xarxa d’Horts Urbans està formada per tretze espais, repartits pels diversos barris de la ciutat, i compta amb més de 320 usuaris que hi conreen tota mena d’hortalisses, verdures i plantes aromàtiques o de flor, segons la temporada de l’any. Un dels objectius de les plantacions és que siguin al màxim d’ecològiques: s’evita l’ús de fertilitzants i es controla la despesa d’aigua per regar les plantacions. Són moltes les escoles que aprofiten la instal·lació d’aquests espais per portar-hi els seus alumnes, perquè puguin conèixer les bases de l’agricultura biològica i del món agrari; a més, aquesta experiència acostumen a complementar-la amb una visita a les granges d’animals que hi ha situades al costat dels Horts de Can Cadena (Sant Martí) i Can Mestres (Zona Franca).

A més de ser una proposta que promou el medi ambient i l’ecologia, els Horts Urbans també tenen un gran valor social, ja que afavoreixen les relacions entre la gent gran que hi participa, i els ofereixen una activitat que els manté actius i els allunya de la passivitat de la vida de molts jubilats. Per Pep Ordóñez, responsable de la Xarxa d’Horts Urbans de Barcelona, els horts representen “un benefici terapèutic per a les persones grans”, perquè els permeten treballar la terra mentre es relacionen amb altra gent, de manera que això els manté en forma, no només físicament sinó també psicològicament.

Horts urbans també al Pla BUITS

Tot i que no formen part estrictament de la Xarxa d’Horts Urbans de Barcelona, els últims anys s’han obert nous espais per conrear a través del Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social). Aquest pla, nascut arran de la paralització de molts projectes d’edificació a conseqüència de la crisi econòmica, fa possible que entitats sense ànim de lucre puguin desenvolupar activitats als 19 solars on s’han paralitzat projectes d’edificació. Entre les diverses activitats que es fan en aquests solars, la majoritària és la de nous horts urbans, que conreen sovint els col·lectius més desfavorits.

LES PARCEL·LES DE TRINITAT VELLA, A SORTEIG

De les 61 parcel·les que hi ha als Horts Urbans de Trinitat Vella, quaranta hauran de canviar de propietari per la normativa que estableix que un sol usuari no pot cultivar durant més de cinc anys la mateixa parcel·la. Aquests dies s’està fent un sorteig entre tots els residents del districte de Sant Andreu més grans de 65 anys que s’han inscrit per cuidar durant cinc anys alguna de les parcel·les de Trinitat Vella. L’assignació de parcel·les en aquests horts es fa per sorteig, perquè la demanda és molt més alta que l’oferta -hi ha hagut fins a setanta inscripcions, que suposen quasi el doble del nombre de places que hi ha per assignar, quaranta-. D’aquesta assignació, s’han confiat la meitat de les parcel·les a residents al barri de Trinitat Vella, i l’altra meitat a residents d’altres barris que pertanyen al districte de Sant Andreu.

Els horts de Trinitat Vella es van obrir ara fa uns deu anys en un extrem del Parc de la Trinitat, just al costat del nus de la Trinitat, en una barrera verda natural que envolta un dels principals eixos viaris d’entrada a Barcelona. Ara la majoria de les parcel·les han de canviar de propietari, després d’haver passat per dos cultivadors diferents.

stats