Societat 06/09/2014

La Dreta de l’Eixample, zona creativa

El projecte de la Zona 11 defineix la innovació, la formació, l'economia social i la cultura com a aspectes clau per a la dinamització del barri

Pere Queralt
4 min

BarcelonaA partir d’ara, els barcelonins que visquin a la zona compresa entre el passeig de Gràcia, el passeig de Sant Joan, la Gran Via i la ronda de Sant Pere seran habitants de la zona amb més creativitat de la ciutat. Aquests quatre carrers delimiten la Zona 11, l’àrea creativa a la Dreta de l’Eixample, un projecte impulsat pel districte de l’Eixample.

Segons el regidor del districte, Gerard Ardanuy, la voluntat del govern municipal i de la resta d’agents participants és clara: “Aprofitar l’entorn emergent en una zona amb poca vida associativa per definir un model de barri que tingui com a principal eix impulsor la creativitat”. Un entorn emergent que, segons el Ardanuy, té els seus màxims exponents en els espais de formació, de creació, l’economia social i el patrimoni cultural. Precisament, el principal objectiu de l’Ajuntament és potenciar les relacions i el treball en xarxa entre els representants d’aquests quatre àmbits que ja són presents a la zona.

Pel que fa als espais de formació, l’Ajuntament compta amb la participació dels centres Eòlia, ITES, 9 Zeros i ESERP, que entre tots reuneixen 2.500 alumnes a les seves aules. L’activitat creativa, ara per ara, està més concentrada. Concretament al carrer Bailén 120, seu del col·lectiu Makers of Barcelona (MOB), que amb el temps ha reunit a la seva òrbita 120 professionals relacionats amb activitats creatives, d’innovació i d’emprenedoria.

La cultura és un dels àmbits més consolidats al barri, a causa de l’herència històrica, que ha provocat una gran presència de patrimoni modernista o espais relacionats amb la maçoneria, com per exemple la Biblioteca Arús, situada al passeig de Sant Joan. Però a la Dreta de l’Eixample la cultura no només és passat, sinó també present, i així es demostra amb la presència de diverses editorials, com Octaedro, i empreses relacionades amb el món del còmic, com ara Norma Còmics.

Per acabar, en l’àmbit de l’economia social, al barri hi ha més de 40 fundacions i 200 associacions censades a la zona. El grup ECOS, la cooperativa Abacus, la Xarxa d’Economia Social de Catalunya i Coop 57 són només algunes de les empreses i entitats que treballen dia a dia a través d’una visió de l’economia que parteix del vessant social.

Col·laboració público-privada

L’objectiu de la Zona 11, l’àrea creativa a la Dreta de l’Eixample, és establir un treball continu entre l’àmbit públic i privat per tal de fer progressar el projecte. En aquesta línia, s’ha creat un grup impulsor de la iniciativa que prendrà les decisions sobre les estratègies i accions a desenvolupar, a través de reunions periòdiques entre els representants dels diferents àmbits i un representant del districte.

Durant els primers mesos d’impuls del projecte, el paper d’oficina tècnica de la iniciativa el durà a terme l’Oficina de Promoció Econòmica del Districte de l’Eixample. Ara mateix, la iniciativa compta amb una inversió de 15.000 euros, uns diners que bàsicament aniran destinats a tasques de difusió, així com a la creació d’una pàgina web específica en la qual figuraran les activitats i propostes dels diferents participants de la iniciativa.

El projecte de la Zona 11 ja ha començat a caminar a través d’activitats de creació, emprenedoria i innovació. Per exemple, la Mini Makers Faire és la primera fira de makers que se celebra a l’Estat i està impulsada per Makers of Barcelona (MOB) i el districte de l’Eixample. Per qui no ho sàpiga, el terme maker defineix els ciutadans que fabriquen els seus propis productes gràcies a la tecnologia i la innovació. Un concepte, doncs, molt identificat amb els objectius de la Zona 11.

A més d’ensenyar els seus projectes, la fira representa una oportunitat perquè els creadors intercanviïn coneixements i experiències. El MOB i el districte també són els organitzadors del Projecte 15x2, lloc de trobada de joves en situació d’atur, els quals desenvolupen habilitats laborals d’última generació al mateix temps que defineixen estratègies per dinamitzar el barri. L’emprenedoria també va ser el marc de la jornada sobre emprenedoria i innovació social celebrada a l’ESERP Business School l’11 de juny i que tenia com a objectiu desenvolupar projectes d’economia social a través de xerrades i taules rodones.

Per altra banda, la llista de deures per fer és llarga però engrescadora. La Zona 11 preveu la implantació d’espais de formació i creació adaptats a les noves tecnologies. Però, sens dubte, el gran repte és obrir el barri a la ciutat. Per fer-ho, es preveu la creació de nous espais anomenats contenidors, que se situaran de manera itinerant en diferents xamfrans de la zona a través del projecte Creixample i que acolliran debats o exposicions.

També s’haurà de treballar en les rutes de Tallers i Negocis Oberts per donar a conèixer l’activitat creativa a la zona, així com la implantació de rutes que revaloritzin el patrimoni arquitectònic cultural i arquitectònic del barri. Per tot plegat serà necessària la creació de taules de treball específiques i l’adopció de mesures perquè les entitats i persones implicades en la iniciativa cada dia siguin més.

stats