CULTURA
Camp de Tarragona 10/10/2017

El Museu Casteller de Catalunya serà una realitat la temporada vinent

Ara
2 min
El Museu Casteller de Catalunya  serà una realitat la temporada vinent

VallsE l Museu Casteller de Catalunya, que s’està construint a Valls, serà una de les grans fites de la temporada castellera 2018. Després de dècades parlant-ne, ara ja s’albira en l’horitzó l’execució del projecte. Ja s’ha acabat de construir l’edifici i s’hi està instal·lant la museografia, l’última fase abans d’obrir portes.

L’autor de la museografia és Ignasi Cristià, guanyador del concurs d’idees amb una proposta que destaca per la utilització d’audiovisuals i muntatges immersius i sensorials. El projecte manté un llenguatge museogràfic que vol situar el nou equipament com un centre obert per interpretar el fenomen casteller amb un relat museogràfic que vol arribar a tot tipus de visitants. Així, el discurs museogràfic inclourà diversos nivells de lectura, amb continguts rics i amplis que satisfacin els visitants més entesos i, d’altra banda, amb la utilització de muntatges immersius que permetin fer sentir les emocions i valors que envolten el fet casteller per captar el públic més neòfit. Per això, la proposta de Cristià compta amb moments de diferent intensitat, que transiten entre l’emoció i la raó, entre els espais vivencials i interpretatius, per transformar la visita en tota una experiència, en un recorregut d’emocions i d’aprenentatge.

El relat narratiu parteix dels principis rectors del fet casteller, glossats per Josep Anselm Clavé amb el lema Força, equilibri, valor i seny, just ara fa 150 anys. En concret, el recorregut pels diferents espais del museu està plantejat com una dramatúrgia estructurada en tres actes: introducció, nus i desenllaç. La visita s’iniciarà des de la mateixa entrada a la planta baixa, on així que s’hi accedeixi el públic intuirà parcialment el relat del primer gran muntatge audiovisual dedicat al valor i que es pot contemplar amb tota la seva espectacularitat en endinsar-se a la primera de les sales del recorregut, un cop s’hagi pujat a la primera planta. L’audiovisual de gran format ens acosta, des de la mirada de dues castelleres i dos castellers, a la dimensió més humana dels castells.

Ja a la sala central de la primera planta, es concentra el segon acte dedicat a l’ equilibri i el seny. Al nucli central s’hi exposen els conceptes bàsics del fenomen casteller i a través de nodes circulars que ens recorden pinyes s’expliquen continguts temàtics més específics, com poden ser la rivalitat, els valors castellers o la tècnica i geometries de les construccions, entre d’altes.

També hi ha una àmplia cronologia que envolta tota la sala, en relació amb la llarga línia del temps dels més de dos segles d’història dels castells, en la qual es contextualitza cada fita castellera amb el seu moment històric. A més, es reserva un espai immersiu per descobrir les característiques de la música castellera. Així mateix, en aquesta gran sala de la primera planta apareixen recollides totes les colles que configuren el món casteller. El recorregut es trasllada a la planta baixa de nou, en el tercer i últim acte dedicat a la força, amb una instal·lació multimèdia immersiva i sensorial per provocar sorpresa i emoció entre el públic i que mostra l’explosió d’alegria, la joia i l’entusiasme quan es culmina un castell.

stats