Ara Castells 02/06/2015

El Castelloscopi, una eina transversal per al món casteller

L'equip de formadors dels Castellers del Poble Sec ja ha fet els primers tallers per a canalla de diferents escoles de la ciutat de Barcelona

Efren Garcia
2 min
Els nens aprenen per mitjà del treball en equip gràcies a les imatges del Castelloscopi i el joc amb cubs de colors. CASTELLOSCOPI

BarcelonaLa instal·lació audiovisual amb objectius pedagògics creada pels Castellers del Poble Sec sota el nom de Castelloscopi, ha tancat aquests dies un primer cicle de tallers formatius destinats a tres escoles barcelonines. Aquest primer contacte ha servit per ajustar els tallers pedagògics que es reprendran a l'inici del curs escolar 2015-2016.

El Castelloscopi és un projecte audiovisual i formatiu creat pels Castellers del Poble Sec, però amb la vocació d'esdevenir una eina transversal per al món casteller. Es va presentar a finals del mes d'abril al Centre Cultural Albareda i, després del seu pas per la Filmoteca de Catalunya gràcies a un acord amb el departament de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat, ha estat instal·lat al local dels Bandarres per acollir les primeres experiències pedagògiques. Les escoles de Jacint Verdaguer, Anna Ravell i Sant Pere Claver han estat les primeres a realitzar els tallers d'aproximadament una hora i mitja de durada.

“El 'feeling' és força bo”, segons afirma Quim Pérez, responsable de comunicació i relacions públiques del projecte, al diari ARA. El taller comença amb una presentació del personal pedagògic, però també per part dels alumnes. Després d'explicar què és un castell i quines parts el formen, els nens tenen un primer contacte amb el Castelloscopi i els seus vídeos. “És curiós, perquè llavors molt nens volen ser la pinya, perquè així poden seure al terra”. Llavors els responsables del projecte expliquen com han enregistrat cadascuna de les mirades castelleres i separen els nens en grups que treballaran les diferents parts del castell. La força de la pinya, l'equilibri del tronc, el valor de la canalla, el seny del cap de colla i el ritme de les gralles els endinsen en el món casteller. “D'entrada els nens no senten curiositat per com s'han gravat les imatges”, ja que "ho viuen amb naturalitat", no com els adults.

El treball pedagògic, que es fa per mitjà de cubs de colors i treball en equip, serveix per transmetre els valors del fet casteller als més petits. Els alumnes descobreixen mots com 'sacrifici', 'organització', 'equip' o 'participació' i acaben formant una pinya en primera persona.

De cara a la tardor, el Castelloscopi treballarà tres eixos principals: els tallers dels Castellers del Poble Sec al seu local Can Bandarra, la cessió a altres colles castelleres perquè puguin difondre el fet casteller pel seu propi compte i l'oferta a altres entitats, com escoles que no estiguin sota la influència de cap altra formació. “Volem que sigui una eina a la disposició de tot el món casteller”, explica Quim Pérez, “no volem capitalitzar-la”. “Ja tenim colles interessades, tot i que encara no hem concretat cap cessió”.

stats