TERRORISME ISLAMISTA
Crònica 28/03/2012

Al-Jazira es nega a emetre el vídeo gravat per l'assassí de Tolosa

Si internet no ho impedeix, el vídeo dels crims de Tolosa no es farà públic. La cadena qatariana Al-Jazira va complir ahir amb la petició de Sarkozy i no emetrà les imatges que va rebre dilluns per correu.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
El president i candidat francès, Nicolas Sarkozy, va assegurar ahir que no deixarà entrar al país, o n'expulsarà, els predicadors que ataquin els valors de França.

BARCELONA.El vídeo Al-Qaida ataca França , gravat per Mohamed Merah mentre assassinava set persones, "no aporta cap informació nova". Així va argumentar ahir Al-Jazira la seva decisió de no emetre'l. La cadena va afegir que fer-lo públic "trencaria el seu codi ètic".

La televisió va complaure així la petició de les famílies de les víctimes, del Consell Superior de l'Audiovisual francès i del president del país, Nicolas Sarkozy, que va exigir "no emetre les imatges sota qualsevol pretext per respecte a les víctimes i a la República". Al-Jazira va estar tot el dia sota la pressió de la fiscalia de París, que va controlar les seves emissions per impedir la difusió del vídeo, una situació poc habitual.

Sarkozy, que està en plena campanya per la reelecció, va aplaudir la decisió de la cadena i va assegurar a la resta de televisions que farà "el que sigui possible per tallar el senyal" de les que difonguin el vídeo en cas de rebre'l. Seguint la decisió d'Al-Jazira, els principals canals francesos van emetre comunicats en què es comprometien a no fer públiques les imatges. El candidat socialista, François Hollande, no va ser tan explícit però va advertir a Al-Jazira que difondre el vídeo "comprometria la seva presència" a França i tindria conseqüències per a les relacions entre París i Qatar.

Les famílies de les víctimes temen que altres canals no segueixin l'exemple d'Al-Jazira i van demanar que es condemni judicialment qui difongui les imatges. La justícia francesa ha de dictaminar demà si tira endavant aquesta petició.

Els mitjans de comunicació francesos recollien l'estat d'ànim de la societat respecte a aquest assumpte i ahir la pàgina web de Le Parisien preguntava als seus lectors si estan d'acord a castigar la difusió de les imatges. Ahir a la nit el percentatge a favor arribava al 84%.

Descriuen les imatges

La seu d'Al-Jazira a París va rebre dilluns un USB amb el vídeo i una carta en francès plena d'errors, segons va informar la policia francesa.

Zied Tarrouche, el cap d'Al-Jazira a París, va dir que els assassinats apareixien cronològicament. Mohamed Merah va gravar-los amb una càmera enganxada al pit, fet pel qual la gravació era tremolosa però d'alta qualitat. Tarrouche va afegir que el vídeo havia estat editat i que incloïa una barreja de música i cants religiosos, així com versos de l'Alcorà sobreimpresos a les imatges. L'àudio original s'hauria mantingut i el periodista detallava que es podia sentir la veu de l'assassí i també la de les víctimes.

El diari Le Figaro citava fonts policials segons les quals Merah no va poder enviar el vídeo perquè el paquet duia data de dimecres i aquell dia ell ja estava atrinxerat al seu pis mentre la policia intentava capturar-lo. El seu germà Abdelkader, imputat diumenge per complicitat, tampoc va poder fer-ho perquè estava detingut, fet que obre la porta a un tercer còmplice.

stats