LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 12/05/2011

Alemanya exigeix més reformes a Grècia

La primera potència europea prorroga la decisió d'un nou rescat per a Grècia i ja descarta que la setmana vinent es pugui arribar a un acord, com es preveia. Merkel demana més compromís a Grècia.

Esther Moix
2 min
Milers de persones es van manifestar ahir a Grècia, on es va viure una nova vaga general. A Atenes, la manifestació va acabar amb enfrontaments amb la policia.

BRUSSEL·LES.El govern de la cancellera alemanya, Angela Merkel, no està disposat a convertir-se en la guardiola d'urgència de l'eurozona i encara menys a donar aquesta imatge de cara al seu electorat. Davant els rumors que la setmana vinent l'Eurogrup decidirà si amplia el fons de rescat a Atenes -l'anomenat "segon rescat"-, el govern d'Angela Merkel ha demanat més temps per assegurar-se que Iorgos Papandreu emprèn el pla d'austeritat que li exigeixen la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional.

El viceministre de Finances alemany, Jörg Asmussen, va assenyalar ahir a Berlín que tot i que la setmana vinent es discutirà la situació grega "no es prendrà cap decisió en ferm". Aquest alt funcionari va voler tranquil·litzar la població alemanya dient que "la fotografia de Grècia no és tan negra com diuen". Segons Asmussen, "hi ha hagut progressos en el sector públic grec pel que fa a pensions, retallades en la sanitat i també apujada d'impostos". D'aquesta manera, els plans d'Alemanya en certa manera es contradeien amb el missatge de tranquil·litat que volia oferir el seu govern.

Merkel es va reunir ahir a porta tancada amb José Manuel Durão Barroso en un entorn de secretisme que recordava la reunió fantasma d'Alemanya, França, Itàlia, Grècia i Espanya divendres passat a Luxemburg i que va fer disparar totes les alarmes sobre la gravetat de la situació hel·lènica. "En totes les reunions de líders europeus es parla de la situació grega", va dir un portaveu de Merkel sense donar més detalls del contingut de la trobada.

A l'Eurogrup de dilluns que ve, els setze països de l'euro tenen previst aprovar el rescat de 78.000 milions a Portugal. El préstec europeu sembla que ja no està en perill després que ahir el ministre d'Economia en funcions, Jyrki Katainen, anunciés a Hèlsinki que el seu govern donarà suport al pla de rescat sempre que Lisboa compleixi amb les condicions per garantir la devolució del préstec.

Rehn defensa Espanya

Mentre que Portugal i Grècia segueixen a l'ull de l'huracà per la crisi del deute, Espanya sembla que aguanta bé la tempesta. Olli Rehn, comissari econòmic, va explicar ahir en un debat al Parlament Europeu que Espanya "s'ha distanciat de les economies perifèriques de la zona euro afectades per la crisis del deute sobirà gràcies a les reformes que ja ha aplicat". Amb aquestes paraules, Rehn es refermava en la teoria que Espanya no serà la següent economia europea a caure en el parany dels mercats del deute.

"Com es pot veure en els spreads [la diferència entre el que es paga pel deute d'Espanya i el d'Alemanya], Espanya s'està allunyant dels països amb problemes perquè va ser molt decidida a l'hora de fer reformes fiscals, financeres i estructurals", va asseverar Rehn davant els eurodiputats.

stats