REFORMES A LA SANITAT
Crònica 27/10/2011

Boi Ruiz promet al Parlament que el 2012 no hi haurà retallades

El conseller Boi Ruiz entén que Catalunya ha fet prou sacrificis. Per això, promet que l'any que ve no hi haurà més retallades i exigeix als grans partits de l'Estat que pactin dotar de més diners la sanitat.

Joan Serra
2 min
Les queixes dels professionals de la sanitat s'han fet visibles als hospitals, com evidencia aquesta pancarta als passadissos de l'Hospital Vall d'Hebron.

BARCELONA.Conscient que no pot collar més el sector sanitari -damnificat per la necessitat de quadrar un pressupost amb 896 milions d'euros menys-, Boi Ruiz s'ha esforçat els últims dies a argumentar que la reforma del sistema no es pot demorar més. "És una nova etapa a tots els nivells", va exposar ahir el conseller de Salut en la seva compareixença al Parlament, en la qual va mostrar el seu perfil més conciliador. Ruiz, que va admetre que els professionals estan "molt mal pagats", va sentenciar que Catalunya ha assumit tots els sacrificis que li pertocaven i que ara és el torn de l'Estat. Per això, va prometre que el 2012 no hi haurà més retallades sigui quin sigui el pressupost de Salut. Alhora, va demanar als dos grans partits espanyols, PP i PSOE, que arribin a un acord per dotar el sistema sanitari de més recursos.

El titular de Salut va verbalitzar que les renúncies que han hagut de digerir els usuaris, el personal i les patronals sanitàries "ha valgut la pena" per poder equilibrar el pressupost d'aquest exercici i frenar la inèrcia de dèficit que conduïa "a la caiguda del sistema". Ruiz va subratllar que les mesures preses als hospitals i a l'atenció primària catalana aporten a la Generalitat "autoritat moral" per demanar al nou govern espanyol i a l'oposició el compromís de destinar més diners a la sanitat. El conseller va advertir que sense un finançament més alt no es podran afrontar les pressions que pateix el sistema: l'evolució demogràfica, la innovació tecnològica i l'obligació d'assumir el deute de 20.000 milions que acumula la sanitat estatal. Ruiz va precisar que només es podran recuperar els llocs de treball que s'han perdut si Madrid incrementa les aportacions.

Un pacte nacional per la salut

El Govern pretén fer passos ràpids per aplicar les reformes que considera indispensables, com la descentralització de l'Institut Català de la Salut (ICS). Aquest desembre presentarà al Parlament el pla de salut, el document amb les línies estratègiques per als pròxims tres anys, que prèviament se sotmetrà a consulta del sector. El conseller va manifestar ahir la voluntat que de la discussió política d'aquest pla en sorgeixi un pacte nacional per la salut que permeti fer sostenible el model sanitari català. En la presentació del balanç d'activitat sanitària, Ruiz es va comprometre a resoldre en el termini de tres anys les incidències que ha provocat la tisorada, com l'increment de les llistes d'espera per operar-se.

L'oposició va retreure al titular de Salut les tensions provocades al sector, així com el fet que en els primers sis mesos del 2011 el nombre de pacients en llista d'espera hagi crescut un 23%, dada que no recull l'impacte ocasionat pel tancament de llits i quiròfans de l'estiu. El PP va acusar el Govern d'incomplir les resolucions del Parlament.

stats