BATALLA ACCIONARIAL
Crònica 21/10/2011

Cau Del Rivero, guanya Brufau

El consell de Sacyr destitueix Luis del Rivero, president i cofundador de la constructora. El sector favorable a una entesa amb Repsol i el seu president executiu, Antoni Brufau, s'han imposat.

Ignasi Pujol
2 min
Pols a la cúpula Luis del Rivero i Antoni Brufau, vicepresident i president de Repsol, respectivament, durant una junta.

Barcelona.Gir brusc al si de la constructora espanyola Sacyr Vallehermoso, primer accionista de Repsol, amb un 20% del capital. En la quarta reunió que es fa aquest mes del consell d'administració, el màxim òrgan de govern de la companyia va acordar ahir destituir el president i cofundador del grup, Luis del Rivero. El nou president és Manuel Manrique, conseller delegat i també cofundador del grup.

El relleu a la cúpula de Sacyr ha estat propiciat pels empresaris Demetrio Carceller (president del grup de benzineres Disa i màxim accionista de la cervesera catalana Damm) i Juan Abelló (Torreal), que junts sumen un 26% de Sacyr. Fa mesos que aquests dos consellers mantenen un pols amb Del Rivero -que ha arribat als tribunals- pels canvis al consell proposats pel ja expresident i especialment per l'estratègia de la constructora a Repsol.

Carceller -ara vicepresident primer de Sacyr- i Abelló -que es manté com a vicepresident segon- han demanat a Del Rivero acabar amb la confrontació amb la gestió d'Antoni Brufau, president executiu de Repsol. També han instat Del Rivero a desinvertir parcialment a Repsol per aconseguir refinançar els 4.908 milions d'euros de deute que manté amb la banca per la compra del 20% de la petroliera el 2006.

Del Rivero, en canvi, va protagonitzar una fugida endavant i el 29 d'agost passat va anunciar un pacte amb Petróleos Mexicanos (Pemex) per arribar conjuntament a gairebé un 30% de Repsol i així assumir-ne pràcticament el control. Aquest pacte, una declaració de guerra a Brufau, es va fer d'esquena al tàndem Abelló-Carceller, que juntament amb La Caixa -segon accionista de Repsol, amb un 12,97%- es van manifestar en contra dels interessos de Del Rivero i Pemex.

En un intent desesperat de mantenir-se al càrrec, Del Rivero, que ha dimitit com a conseller de Sacyr (en controla el 13%), va anunciar ahir un acord de sindicació d'accions amb diversos socis per sumar el 26% de Sacyr. No n'hi va haver prou, ja que el mateix Manrique va votar en contra de la permanència de Del Rivero. En la sessió d'ahir també es va nomenar consellera María Victoria Vázquez en representació de Nova Caixa Galicia.

Futur immediat

La destitució de Del Rivero suposa un canvi radical d'escenari en la batalla a Repsol. El nou president va acordar ahir una reunió amb Brufau, que se celebrarà avui mateix a la seu de Repsol a Madrid. Fonts del sector donen per descomptat que s'anunciarà la ruptura del pacte entre Sacyr i Pemex. El següent pas seria la venda per part de la constructora d'entre un 5% i el 10% de Repsol, tal com han exigit alguns dels bancs creditors per refinançar el crèdit de Repsol.

stats