LA NEGOCIACIÓ DELS COMPTES
Crònica 07/02/2012

Acord per rebaixar la taxa turística

La negociació dels comptes arriba a la recta final. CiU rebaixa la taxa turística i el tiquet moderador en sanitat per satisfer les exigències del PP. Això farà que calgui compensar la disminució d'ingressos.

Oriol March
2 min
La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va anunciar ahir que han reduït un 90% l'aplicació de la taxa turística per a l'any 2012.

BARCELONA.La introducció d'una taxa turística i del tiquet moderador eren els principals esculls de la negociació entre CiU i el PP a l'hora de tancar un acord de cara als pressupostos del 2012. L'esprint final de les converses, al llarg d'aquest cap de setmana i que va seguir ahir amb dues trobades -a les cinc i a les set de la tarda-, ha aconseguit llimar les asprors i tot sembla indicar que aquesta mateixa setmana, com a màxim, arribarà l'entesa definitiva.

"El PP ha aconseguit reduir l'aplicació del 90% de la taxa turística prevista per aquest any", es vantava a primera hora la presidenta dels populars a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. Poc més tard Oriol Pujol, secretari general adjunt de CDC, es negava a posar un percentatge a la disminució que patirà aquest nou impost arran de les negociacions amb el PP.

Elogis al sector

Pujol va lloar l'actitud que ha tingut el sector turístic en relació a la nova taxa. "És estrany observar que un col·lectiu reaccioni davant d'un disgust [en referència al nou impost] amb aquesta generositat i entenent l'excepcionalitat de la situació", va afirmar el cap de files dels nacionalistes al Parlament, que al llarg de la seva intervenció posterior a l'executiva de CDC va insistir a negar un acord tancat amb el PP.

Els partits tenen fins avui a les 9.30 h per presentar esmenes al projecte de llei d'acompanyament dels pressupostos. Està previst que en presentin tots els partits, fins i tot CiU. Dijous es vota el projecte de llei en comissió, i això fa pensar, segons indiquen fonts pròximes a Sánchez-Camacho, que l'acord definitiu pugui tancar-se aquest dimecres.

El pacte, però, implica una contrapartida: caldrà que el Govern replantegi la partida d'ingressos. El motiu? Ja estava prevista una quantitat que es guanyaria a través de la taxa turística, i que ara, a causa de les converses amb el PP, s'haurà de revisar a la baixa. I això farà que s'hagi d'ajustar d'una manera o altra el pressupost. Pujol va negar ahir que s'ajusti més la partida corresponent a la funció pública i va jutjar "molt difícil" que es puguin implantar noves vies d'ingressos.

Fonts del PP asseguraven que al llarg del dia d'ahir Sánchez-Camacho va seguir mantenint reunions amb el sector turístic i van assegurar que avui explicaria al ministre José Manuel Soria, responsable d'Indústria, Energia i Turisme del govern espanyol, la manera com s'implantaria aquesta nova taxa a Catalunya. Serà l'inici de la segona ronda de contactes que la presidenta del PP a Catalunya ha mantingut aquestes setmanes amb ministres.

Euro per recepta

CiU també ha acceptat introduir modificacions en l'aplicació del tiquet moderador sanitari per fer-lo més progressiu. Oriol Pujol va avançar ahir que en quedaran excloses les persones amb les rendes més baixes i les que cobrin rendes mínimes d'inserció.

stats