TRANSFORMACIÓ URBANÍSTICA
Crònica 10/02/2011

Cinc projectes es disputen el parc urbà del TGV a la Sagrera

El gran Parc Lineal que s'ha de construir per sobre les vies del tren al sector Sagrera-Sant Andreu avança en el pla teòric i ja ha tancat la primera selecció de projectes per al disseny: cinc finalistes.

Maria Ortega
2 min
Vista de l'estat actual de la zona on s'ha de construir l'estació del TGV de la Sagrera i el Parc Lineal que servirà per recobrir les vies.

BarcelonaNo hi ha dates per a la culminació del macroprojecte de reforma de la zona, que va a remolc dels avenços dels treballs ferroviaris, però el sector Sagrera-Sant Andreu ja es mou en el pla més teòric. Ja hi ha finalistes per assumir el projecte d'urbanització del Parc Lineal, la gran superfície verda d'uns quatre quilòmetres de longitud per sobre de les vies que enllaçarà, d'entrada, el carrer d'Espronceda i el pont del Palomar -quedarà per a una projecció posterior el tram de tallers que arriba fins al passeig de Santa Coloma per culminar el parc fins al nus de la Trinitat. Valorada la solvència econòmica i tècnica de les 22 propostes que van presentar candidatura, la mesa de contractació de Barcelona Sagrera Alta Velocitat SA (BSAV) ja ha seleccionat els cinc equips d'arquitectes que opten a encarregar-se del nou disseny d'aquesta zona i que, amb un marge tres mesos i mig, hauran de lliurar el seu avantprojecte per a les tres primeres fases d'execució del Parc Lineal: Bac de Roda, Sagrera i Sant Andreu Entre les candidatures -en forma d'unions temporals d'empreses- hi ha noms amb llarg recorregut en l'arquitectura barcelonina com el de Manuel de Solà-Morales, pare de projectes com el de l'Illa Diagonal, que es presenta en el mateix equip que Varis Arquitectes i Fuses-Viader. Una altra de les propostes és la de l'arquitecta Beth Galí, que ha projectat, entre altres escenaris barcelonis, els banys del Fòrum, el Parc del Migdia o el Parc Joan Miró. Per assumir aquesta reforma, Galí forma equip amb Batlle i Roig -autors de projectes com el parc del nus de la Trinitat o la urbanització del front fluvial per a l'Exposició Internacional de Saragossa, entre d'altres- i el grup Farrando-Espinàs-Tarrasó, amb un currículum on hi ha, per exemple, el passeig marítim de la Barceloneta, d'Olga Tarrassó.

El tercer equip classificat per a la fase final és el que formen els arquitectes José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres -que ja han assumit obres com la de l'esplanada del Fòrum o, més recentment, la urbanització de l'entrada al túnel de la Rovira-. S'han presentat amb Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas, de l'estudi Ravetllat Rivas, Esteyco i l'enginyeria Clotet. La quarta candidatura escollida és l'UTE, formada per Carlos Ferrater (Office of Architecture in Barcelona), que té en el seu currículum projectes com la reforma del passeig marítim de Benidorm o el jardí botànic de Montjuïc, Julio Laviña (Laviña-De la Villa Arquitectura) i Ruizsánchez Arquitectes.

La cinquena en discòrdia és la proposta que prové d'un equip més jove: el que formen l'estudi Alady Jover -premi FAD amb el projecte del Parc de l'Aigua a Saragossa-, l'estudi olotí RCR (Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta) -restaurant Les Cols- i l'oficina holandesa de disseny urbà West 8. Tot i que la selecció ja s'ha comunicat als candidats, està previst que es faci oficial la setmana que ve, quan també hi haurà una trobada entre representants de BSAV i els equips per consensuar els criteris dels projectes que han de donar forma al parc.

stats