CONTROL DEL DÈFICIT
Crònica 01/09/2011

Cospedal retalla el pressupost un 20% i marca el camí del PP

La secretària general del PP vol aplicar una política d'infranquejable estabilitat financera. En mig any pretén que la comunitat amb un dèficit més alt compleixi els objectius fixats. Vol servir d'exemple.

Roger Tugas
2 min
La secretària general del PP, Dolores de Cospedal, ha presentat un pla per a Castella-la Manxa que vol servir d'exemple "a tot Espanya".

BarcelonaLa flamant nova presidenta de l'executiu de Castella-la Manxa, la popular Dolores de Cospedal, ha doblat l'esforç català i ahir va presentar un pla que redueix en un 20% el pressupost autonòmic per estalviar fins a 1.815 milions d'euros i sanejar els comptes públics de la comunitat amb el dèficit més alt de l'Estat. Una mesura que no quedarà aïllada i que delimita el full de ruta del PP a la resta d'autonomies i l'executiu central, si guanya els comicis del 20-N.

La també secretària general del PP va delimitar el camí i va defensar el pla assegurant que creuen "fermament en la Constitució" i volen complir "el mandat constitucional que un govern no pot gastar més del que té". "Donarem un exemple a tot Espanya", va afegir per subratllar que Castella-la Manxa actua com a avançada de la línia que vol fixar Mariano Rajoy. El candidat popular a succeir Zapatero ja ho havia explicitat durant la investidura de la presidenta autonòmica: "El que faci Cospedal serà un avançament del que farà el PP a Espanya".

Racionalització de serveis

I tot això, com Mas, amb la promesa que es garantiran els serveis públics, malgrat que una quarta part de la retallada -uns 400 milions- afecta només la racionalització de les infraestructures i instal·lacions sanitàries. De fet, aquesta retallada del 20% ja es realitza sobre un pressupost que s'havia reduït un 10% respecte al de l'any passat, i el situa en uns 6.800 milions, als nivells del 2005 (a Catalunya s'ha retrocedit fins al 2008). Amb aquest esforç, Cospedal espera reduir el dèficit -del 4,9% el juny- i complir amb l'objectiu de l'1,3% de finals d'any.

El contundent pla, que la presidenta autonòmica defensa com a "just, bo, equitatiu i equilibrat", paralitza la construcció d'obra nova, congela la contractació de personal, incrementa el nombre d'hores lectives per professor i els redueix les vacances, estalvia en vehicles, comunicació i protocol, privatitza la televisió pública, retalla les despeses dels centres de serveis socials, disminueix les ajudes al sector agrícola i elimina el Defensor del Poble, el Consell Econòmic i Social i dos terços dels alliberats sindicals, entre altres mesures.

El PSOE va advertir que el pla de Cospedal destruirà 15.000 llocs de treball i és una "privatització encoberta" de la sanitat.

stats