SALUT
Crònica 03/04/2012

Diversitat de teràpies per a l'autisme

Les associacions de familiars de nens amb autisme volen diversitat de teràpies i demanen que la crisi no impedeixi que els pares puguin escollir. La petició coincideix amb el dia mundial del trastorn.

Auri Garcia Morera
2 min

BARCELONA.Ivan Ruiz, pare d'un nen amb autisme, afronta reptes "a cada minut". Segons diu, "la vida d'un nen està plena de moments en què l'adult li demana coses, ja sigui perquè faci alguna cosa, perquè no ho faci, perquè ens escolti o fins i tot perquè ens estimi". En el cas dels nens amb autisme, afegeix, "el nen rebutja la intenció que hi ha darrere les paraules de l'adult, sigui passivament o de manera activa, cosa que fa que la vida quotidiana estigui plena d'obstacles".

Abans de trobar-se l'autisme a casa seva -una trobada que recorda com a molt impactant- Ruiz ja havia conegut aquest trastorn per la seva feina. És psicòleg i psicoanalista, i treballava amb nens amb autisme des de feia temps. "Però trobar-t'ho amb un fill és una altra cosa", explica. "Vaig descobrir que no tot el que havia après com a professional em servia per fer de pare".

Documental i petició

Ruiz presideix l'associació TEAdir, que agrupa unes 35 famílies de persones amb autisme, i ha dirigit el documental Unes altres veus. Una mirada diferent sobre l'autisme , que s'estrena aquesta nit als cinemes Verdi Park de Barcelona. L'associació i el documental defensen "una sensibilitat diferent a l'hora d'entendre l'autisme i tractar-lo, amb la psicoanàlisi com a tractament". El protagonista és un noi amb la síndrome d'Asperger, un trastorn de l'entorn de l'autisme lleu que no li impedeix parlar, però sí captar certes convencions socials. Per exemple, no posa filtres a l'hora d'expressar-se i no capta els dobles sentits.

Les paraules de l'Albert, juntament amb les de 9 famílies i 13 psicoanalistes, serveixen per presentar els arguments a favor de la psicoanàlisi com a tractament. Una defensa que l'associació TEAdir acompanya d'una petició a l'administració: "Tot i la crisi, és molt important mantenir el ventall de diverses opcions de tractament".

Retallades en educació

L'associació Aprenem representa 170 famílies de nens amb autisme i és de l'opinió contrària: defensa el tractament conductual enfront de la psicoanàlisi. Tot i així, Aprenem coincideix amb TEAdir a demanar que la crisi no impedeixi als pares escollir. "Les retallades en educació han estat molt importants i nosaltres les hem patit molt. Volem que totes les opcions estiguin disponibles i que siguin les famílies les que escullin", explica la coordinadora de família de l'entitat, Elena Velasco.

La petició a l'administració, que coincidia amb la celebració ahir del Dia Mundial de la Conscienciació sobre l'Autisme, no és l'únic punt en comú entre Ruiz i Velasco. Ella també és terapeuta d'altres nens i del seu propi fill, i fa un relat semblant al de Ruiz: "Quan tens un fill amb autisme la vida quotidiana et canvia per complet". I afegeix: "El nen depèn molt de tu i, la majoria de vegades, l'únic que l'entén ets tu".

stats