L'OPOSICIÓ JUTJA EL GOVERN
Crònica 03/04/2011

ERC ofereix suport a Mas si es planta davant Madrid

El líder d'ERC va combinar ahir la política del bastó i la pastanaga a l'hora de fer balanç dels primers cent dies de Govern. Li donarà suport si defensa Catalunya però s'oposarà a les retallades socials.

Pere Martí
2 min
El líder d'ERC, Joan Puigcercós, va fer ahir balanç dels 100 primers dies de Govern, però també va donar a conèixer 100 propostes per dur-les al Parlament.

Barcelona.Aquesta setmana que ve serà una setmana de balanços, perquè aquest dijous farà 100 dies que es va constituir el Govern. El primer a disparar oficialment ha estat Joan Puigcercós, que desmarcant-se d'una oposició frontal, va fer saber a Artur Mas quines seran les seves normes de joc durant la legislatura: quan es tracti de defensar els interessos de Catalunya i el seu model de benestar, Esquerra farà costat a l'executiu, però si el camí passa per la retallada de serveis socials bàsics com l'ensenyament o la sanitat, aleshores s'hi oposarà frontalment.

La polèmica sobre els pressupostos i la petició del govern espanyol de doblar la retallada del 10 al 20% va ser aprofitada per Puigcercós per oferir a Mas el suport dels republicans si el Govern es "planta". El líder d'ERC va rebutjar la possibilitat d'apujar impostos com a solució i va apostar per l'enfrontament amb l'Estat. "Serem al costat del Govern en la defensa dels interessos de Catalunya, ara bé, ERC serà bel·ligerant, dura i clara quan es vulguin retallar drets a les persones o fer marxa enrere en avenços nacionals".

Aquesta tímida mà estesa va anar acompanyada de durs retrets a l'hora de fer balanç. L'anàlisi de Puigcercós és crítica amb un Govern que és presoner de la "improvisació" i al qual li falta un full de ruta. Des del seu punt de vista, durant les primeres setmanes va donar la "sensació" que no mirava enrere i que valorava positivament allò que havien fet governs anteriors però aquesta sensació va ser "efímera" perquè avui es produeix "un autèntic desmantellament de serveis públics, incomplint les pròpies lleis en una actitud de revenja".

Pel que fa al terreny nacional, va celebrar el vot de Mas a la consulta però va ironitzar remarcant que mentre el president "ho fa de dia, Duran diu no de nit". Es va mostrar especialment crític amb el pes del líder d'Unió al si de l'executiu, titllant-lo de "conseller a l'ombra" que decideix sobre els pactes amb Madrid o sobre política internacional "posant un home fort del PP a la delegació catalana de Brussel·les".

L'acte de balanç dels 100 primers dies del Govern no va servir només per criticar, sinó que Puigcercós el va acompanyar d'un document amb 100 propostes legislatives per ser debatudes al Parlament, entre les quals destaca un acord nacional per la sostenibilitat i qualitat del sistema públic de salut, un pla de xoc interdepartamental per l'èxit escolar i una proposta de resolució de suport a l'autonomia personal i a l'atenció a la dependència perquè es compleixin els terminis previstos. El líder d'ERC també va marcar com a prioritat en el marc de la reivindicació del concert econòmic el desplegament del Consorci per crear l'Agència Tributària de Catalunya "per quan puguem recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar tots els impostos".

stats