Crònica 11/01/2012

La Generalitat respon que el 80% del dèficit és de l'Estat

Pere Martí
2 min

BARCELONALa Generalitat va respondre ahir a Mariano Rajoy que el dèficit públic no és responsabilitat de les comunitats autònomes. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va recordar que el 80% del dèficit correspon a l'Estat i que només un 20% és atribuïble a les comunitats autònomes que, a més, com és el cas de Catalunya, tenen més despesa perquè tenen transferides la sanitat i l'educació.

Ja fa temps que el PP va pregonant l'argument que les autonomies tenen la culpa del dèficit públic i que cal una recentralització per posar-les sota control. Homs va denunciar que hi ha un "ànim homogeneïtzador" per part del govern del PP que ja havien tingut governs anteriors i que, de fet, ha estat una "constant" històrica.

Ahir va ser Mariano Rajoy, però el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va proposar recentment en una entrevista al Financial Times que potser caldria fer una llei per controlar els pressupostos autonòmics, que haurien de ser revisats per Madrid abans de ser aprovats. Una Loapa financera que el Govern ja va rebutjar en el seu dia i que ahir Homs va reiterar, ja que va afirmar que si hi ha d'haver supervisió l'ha de fer Brussel·les. Homs va exposar la necessitat "que la UE faci d'àrbitre entre totes les administracions públiques i així s'adonaria, en mirar els balanços, que prop del 80% del deute públic espanyol el genera l'Estat, contra el 20% de les autonomies".

El Govern afirma: "Seria idoni, perquè ens mereixeria un crèdit superior al de l'estat espanyol, que la UE fes d'àrbitre en el sentit del seguiment del compliment dels objectius de dèficit de totes les administracions públiques", va argumentar, i va recordar que CiU ha fet aquesta proposta en el marc del Parlament Europeu a través de l'eurodiputat Ramon Tremosa. Aquest control, al seu parer, l'hauria de portar a terme alguna instància circumscrita a la UE, perquè actuaria "amb més neutralitat i amb criteris més econòmics i transparents". "És de qui més ens fiem", va reblar.

El portaveu del Govern va insistir que culpar les comunitats és un "contrasentit extraordinari", però va reconèixer "l'habilitat" dels que han estat capaços de crear un estat de l'opinió pública en què "el mort s'ha penjat" a les autonomies. En qualsevol cas, va assegurar que Catalunya és la primera que vol complir els objectius de dèficit, i també la primera interessada que ho facin els altres. Amb tot, va recordar que la preservació de l'autogovern és una línia vermella que no es pot traspassar, i va subratllar que l'última modificació de la Constitució no diu enlloc que s'hagi d'establir un control previ dels pressupostos de les comunitats.

Aquestes discrepàncies no afectaran, però, la negociació dels comptes de la Generalitat, que el Govern pactarà "amb qui tingui més disponibilitat i més generositat", segons va explicar Homs, que va recordar que fins ara qui ha tingut més responsabilitat ha estat el PP. Tant les converses amb ERC com amb el PSC s'han refredat en els últims dies i tot sembla indicar que es repetirà la votació dels últims comptes, malgrat la gesticulació dels populars per marcar perfil.

stats