CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 04/06/2011

L'OMS confirma que el bacteri 'E. coli' es transmet entre persones

El bacteri E. coli es contagia entre persones, segons les últimes anàlisis. L'OMS demana que es reforci la higiene mentre totes les mirades es concentren al nord d'Alemanya, on hi ha quasi 2.000 afectats.

Thaïs Gutiérrez
3 min
Buscant indicis Una treballadora d'un laboratori analitzava ahir cèl·lules de vegetals d'Almeria en busca del bacteri E. coli .

Noves notícies sobre el bacteri E. coli : ahir l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar que es transmet de persona a persona a través dels excrements o per via oral. L'epidemiòloga d'aquesta organització, Andrea Ellis, va explicar que aquesta descoberta obliga a reforçar la higiene personal, que és l'única arma per evitar el contagi d'aquest bacteri que ja s'ha estès per dotze països europeus.

"Aquest tipus de transmissió ens preocupa i per aquesta raó voldríem que es reforcessin els missatges relatius a la higiene personal", va dir ahir Ellis, per intentar frenar l'expansió del brot que afecta, en aquest moment, 1.624 persones.

Aquesta especialista va explicar que el contagi es pot produir quan no hi ha una higiene correcta i va aconsellar que "una mesura de prevenció eficaç és rentar-se les mans després d'anar al lavabo i abans de tocar els aliments".

Ellis va assenyalar que de moment tots els casos "estan relacionats amb el nord d'Alemanya", de manera que es creu que l'exposició a l'estrany bacteri "està limitada a aquesta àrea". Les xifres són contundents: el nord d'aquest país centreuropeu concentra el 95% dels casos: 1.213 persones amb E. coli enterohemorràgica (EHEC), que ha provocat sis morts, i a més hi ha 520 casos de pacients amb síndrome urèmica hemolítica (SUH), que ha provocat onze morts. Fora de les fronteres alemanyes s'ha registrat, fins ara, un mort a Suècia.

L'epidemiòloga de l'OMS va explicar que l'EHEC té un període d'incubació mitjà de tres a quatre dies i que la majoria de pacients es recuperen al cap de deu dies. El problema es dóna amb nens i persones grans, ja que la infecció pot derivar en SUH, que ja és una malaltia més greu que pot causar insuficiència renal aguda i fins i tot la mort.

Sense pistes de l'origen

Reinhard Burger, director de l'Institut de Control de Malalties Robert Koch de Berlín, que està buscant l'origen de la soca d' E. coli que està causant aquestes infeccions, va dir ahir que encara no hi ha indicis de l'origen concret i va avançar que potser no se sabrà mai. Tot i això, va reiterar el missatge que les autoritats europees i alemanyes repeteixen des de dimarts: "L'alarmisme respecte al consum de verdures és injustificat", va dir Burger. En un comunicat del laboratori europeu de referència per a l' Escherichia coli , que és a Roma, s'hi podia llegir ahir: "Les anàlisis de laboratori no han permès sostenir la hipòtesi que les verdures contaminades siguin l'origen de la infecció".

Enmig d'aquesta situació, les autoritats alemanyes van demanar ahir "comprensió" per la seva actuació davant del brot d' E. coli . "Demano de nou a la població espanyola comprensió per l'actuació de les autoritats implicades", va dir la ministra d'Agricultura i Defensa del Consumidor, Ilse Aigner. A més, va comentar que l'evolució de la malaltia és "dramàtica" perquè fa més d'una setmana que el país registra nous casos d'aquest bacteri que han provocat la mort d'alguns pacients.

Un altre dels protagonistes de la crisi del cogombre és Rússia, que dijous va decidir tancar les seves fronteres a les verdures de la Unió Europea. Ahir, el primer ministre, Vladímir Putin, va dir que revisarà el fonament d'aquesta prohibició, que ha estat molt criticada per Brussel·les, però va deixar molt clar que per a Rússia el més important és vetllar per la salut dels seus ciutadans.

Indemnitzacions per al transport

El govern espanyol, per la seva banda, va avançar ahir que exigirà indemnitzacions per als transportistes afectats per la crisi del cogombre, que ha aturat les exportacions d'aquests vegetals. El secretari d'Estat de Transports, Isaís Taboas, va assegurar que estan esperant que les associacions de transportistes quantifiquin les pèrdues per poder demanar les indemnitzacions.

D'altra banda, el conseller d'Agricultura, Josep Marí Pelegrí, va dir que ara és el moment que la UE "enforteixi les fronteres" per impedir "l'entrada de productes extracomunitaris que, després de la crisi dels cogombres, augmentin la competència deslleial".

stats