Crònica 02/03/2011

Menys assignatures per evitar abandonaments a la universitat

I.s.
2 min
Alumnes a l'exterior de la Universitat de Barcelona. El Govern vol apujar les taxes.

BARCELONA.El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va proposar ahir al Parlament que els universitaris no s'hagin de matricular de totes les assignatures a primer curs per evitar abandonaments. El Govern vol fer pagar més als estudiants repetidors. Les taxes universitàries i el sistema de beques van centrar part de la intervenció del conseller per esbossar el seu programa d'universitats.

Increment de taxes

Les universitats haurien de poder gestionar les beques

Mas-Colell és partidari d'incrementar les taxes universitàries per fer front a la "fumuda" -va dir- situació pressupostària. El conseller creu que això hauria d'anar lligat al fet que les universitats puguin gestionar el seu propi sistema de beques, que podrien alimentar-se, en part, de les taxes acadèmiques.

Flexibilitat i eficiència

Més professors associats i menys funcionaris

El titular d'Economia i Coneixement proposa recórrer als professors agregats i catedràtics de la mateixa universitat en lloc de convocar places de funcionari acadèmic. Assegura Mas-Colell: "La clau de l'èxit dels centres de recerca ha estat el seu sistema de gestió àgil i desburocratitzat i la contractació laboral. Amb aquesta decisió, s'incrementaria molt la flexibilitat, i també la capacitat de selecció de professorat". A més, va insistir que el nou sistema de finançament ha de vincular els recursos amb els objectius. Mas-Colell ja va dir que la retallada del 10% no serà lineal.

Nou model de governança

"Clarificar" la relació entre els rectors i els consells socials

La millora de l'eficiència va estretament lligada al nou model de governança, que el Govern vol proposar a Madrid amb el consens de totes les universitats. Mas-Colell continua sense donar pistes de la seva proposta i es limita a dir que cal "dotar d'autoritat" els equips directius i "clarificar" les responsabilitats i les relacions entre els consells socials i l'equip rector.

stats