Crònica 04/05/2011

El PSOE i el PP, víctimes de la seva incapacitat per renovar el TC

Joan Rusiñol
2 min

El futur de Bildu ara està en mans d'un Tribunal Constitucional davant el qual els abertzales ja van presentar ahir recurs i que s'ha demostrat incapaç d'alliberar-se dels interessos partidistes del PP i el PSOE. Un botó de mostra: els dos grans partits espanyols mantenen encallada al Congrés la renovació de tres dels magistrats actuals i la vacant de l'ultraconservador Roberto García-Calvo, que va morir. Un dels integrants que té el mandat caducat des del mes de novembre és el vicepresident del TC, el català Eugeni Gay, l'home que té la paella pel mànec per decidir si l'esquerra abertzale pot concórrer a les urnes el 22-M. Gay és el president de la sala que ha de resoldre el recurs, formada per dos magistrats progressistes més i tres de conservadors. El seu vot de qualitat, si el fa servir, pot decantar la balança.

La falta d'acord de socialistes i populars -encallats en els noms- han afavorit Gay perquè es mantingui en el càrrec i tingui ara l'última paraula. L'exdegà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, de fortes conviccions religioses, va arribar al TC amb l'aval del PSOE, però en els últims anys ha bastit bones relacions amb CiU. PSOE i PP, que barren el pas a Bildu, poden ser víctimes de la seva inacció: si haguessin renovat el TC, el president de la Sala segona seria, amb tota probabilitat, algú més fidel als seus interessos.

En cas d'empat, i si Gay no usa el vot de qualitat, la decisió s'elevarà al ple, de majoria progressista. A les europees del 2009 no va fer falta arribar-hi perquè la sala, per unanimitat, va tombar la decisió del Suprem d'il·legalitzar Iniciativa Internacionalista. Del bloc conservador ara només queda Ramón Rodríguez Arribas. Caldrà veure si evita l'empat i es torna a posicionar al costat dels que volen obrir el pas als abertzales. En tot cas, la dreta mediàtica ja pressionava ahir perquè Bildu tampoc se'n surti al TC.

stats