SALUT
Crònica 29/07/2011

Practiquen amb èxit un cateterisme a un fetus de 26 setmanes

Metges de l'Hospital Clínic i del de Sant Joan de Déu van resoldre amb èxit un cateterisme a un fetus que patia una malaltia cardíaca. És la primera intervenció quirúrgica d'aquest tipus resolta a Catalunya.

Ara
2 min
El nen intervingut dins el ventre de la mare avui té sis mesos i el seu estat de salut és bo.

Barcelona.Un equip de professionals de l'Hospital Clínic de Barcelona i del de Sant Joan de Déu d'Esplugues van realitzar amb èxit un cateterisme a un fetus de 26 setmanes de gestació que patia una greu malaltia cardíaca. Tot i ser una operació molt curta, és especialment delicada, ja que consisteix a travessar la paret abdominal de la mare per introduir-hi un catèter i eliminar l'obstrucció que hi ha en una de les vàlvules del cor del fetus.

Els especialistes van explicar ahir en roda de premsa els detalls de l'operació, que es va practicar fa uns 10 mesos i que només s'ha donat a conèixer quan s'ha pogut garantir la supervivència del nen. "L'estat actual del nen és bo. És evident que haurà de passar controls mèdics, però la seva qualitat de vida serà molt similar a la de qualsevol nen de la seva edat", va explicar el cardiòleg de l'Hospital Sant Joan de Déu José María Caffarena. El nadó, que ara té sis mesos, va néixer a terme i va pesar 2,8 quilograms.

L'única sortida possible

La intervenció quirúrgica feta per primera vegada a Catalunya és l'única sortida possible per als fetus que tenen aquesta malaltia, l'estenosi aòrtica crítica. És una obstrucció a la vàlvula aòrtica del fetus que impedeix el desenvolupament del ventricle esquerre del cor. "És una patologia poc freqüent que afecta un de cada 5.000 fetus. No és fàcil de diagnosticar i els fetus acostumen a morir abans de ser diagnosticats", va explicar l'especialista en cirurgia fetal de l'Hospital Clínic Josep Maria Martínez. En els casos que arriben a néixer, produeix greus seqüeles que redueixen enormement la supervivència a mitjà termini del nen i la seva qualitat de vida. Els metges de l'Hospital de Mataró que seguien l'embaràs de la mare van detectar la malaltia al fetus i van posar la família en contacte amb els especialistes del Clínic i de Sant Joan de Déu.

L'operació es va dur a terme a les 26 setmanes de gestació i va durar 10 minuts. Per poder intervenir el cor del fetus, se'l va haver d'anestesiar, de manera que no sentís cap dolor que el fes moure, per evitar complicacions innecessàries durant el procés. "És com si practiquéssim una operació a algú que està en una piscina. S'ha d'assegurar que no es mourà perquè pot haver-hi un error de precisió que pot resultar mortal", va dir Martínez. Un cop es va adormir el fetus i se'l va col·locar en la posició adequada, es va travessar l'abdomen de la mare amb una agulla i s'hi va introduir un catèter baló desinflat, per inflar-lo en el punt obstruït de la vàlvula cardíaca i així desembussar-la. Amb una vàlvula de només 3,5 mil·límetres de diàmetre, qualsevol error en la col·locació de l'agulla hauria produït la mort del fetus.

stats